Водещите новини! „За да няма сърдити“: Денков кани Борисов на публичен дебат. Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво

  • 29 май 2024 12:21

  • 897
  • 13
Водещите новини! „За да няма сърдити“: Денков кани Борисов на публичен дебат. Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво
© Булфото/АЕЦ Козлодуй/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 май   

 

Николай Денков кани Бойко Борисов на публичен дебат.

Това стана ясно от видеообръщение, публикувано на страницата на „Продължаваме промяната": 

„Разбрах, че Борисов се е разсърдил за един плакат. Защо? Не знам. Целта на плаката е да провокира хората да се замислят какъв е изборът, който трябва да направят на 9 юни.

За да няма сърдити, каня го на публичен дебат по някоя от обществените телевизии.

И двамата сме били премиери, и двамата сега сме кандидати.

Нека да минем през темите, които интересуват хората. Готов съм да говоря за всичко. От доходите, през инфраструктурата, до международните предизвикателства пред България.

И нека хората да видят и сами да преценят, да направят своя информиран избор“.

"За да няма сърдити": Денков кани Борисов на публичен дебат

***


„В управление, в което ДПС участва, ние няма как да бъдем", заяви категорично Цонева.

„Формулата, която ГЕРБ и ДПС предлагат пред обществото, видяхме докъде ни доведе. Моят ангажимент е това да спре“.

Цонева: В управление, в което ДПС участва, ние няма как да бъдем

***


„Локомотивният машинист ще бъде отстранен от работа до приключване на разследването и на всички лица отговорни за случилото се ще им бъде наложено дисциплинарно наказание", заяви в „Денят започва" инж. Венцислав Славков – управител на БДЖ. Той даде повече информация за случилия се инцидент през изминалия ден.

„При придвижване на маневрен състав от първи коловоз върху състава на бързия влак за Пловдив-Димитровград последва удар на маневрения локомотив върху последния вагон на бързия влак", заяви управителят на БДЖ.

„Поради ненавременни действия на локомотивния машинист последва удар в последния вагон на бързия влак. По данни на самия локомотивен машинист му е прилошало и не е могъл навреме да реагира със спирачката на локомотива".

Управителят на БДЖ: Всички отговорни за инцидента с влака ще бъдат дисциплинарно наказани

***


„Беше малък шок това, което се случи. Аз за първи път виждах такова нещо. Изпращах свой познат и бях във влака. Все още ме боли врата от камшичния удар. Получих леко нараняване, но нямах нужда от медицинска помощ“. 

Това заяви Георги Велев, който е потърпевш в инцидента в ефира на bTV. 

„Доста хора бяха шокирани, беше силен трясъкът. Самият персонал на гарата също беше доста шокиран в първите минути. Реагираха обаче адекватно и започнаха да помага. Хората си помагаха взаимно. Когато излязохме от влака, видяхме колко много поражения имаше“, разказва Велев.

Пострадал от ударения влак в София: Силен трясък, хората бяха шокирани, но взаимно си помагаха

***


Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво.

По този повод в атомната централа ще се проведе официална церемония, на която ще присъства министърът на енергетиката Владимир Малинов.

С цел диверсификация АЕЦ „Козлодуй” сключи договор с „Уестингхаус”.

Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво

***


АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво

***


„Системата на ООН е парализирана от налагането на вето, не се приемат решения“, коментира днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Налагането на вето удължава конфликтите и избиването на хора, добави той пред участниците във форума по сигурността „Шуман", чийто домакин е Европейският парламент в Брюксел. На срещата присъстват 500 участници от 70 държави и организации по света.

Предстои да бъдат обсъдени въпросите за киберсигурността, отбраната, противодействието на тероризма и хибридните заплахи, уточни Борел. Той добави, че разговорите ще обхванат войните в Украйна и Газа, но отбеляза, че това не са единствените "горещи точки" по света днес. През 2022 г. в 56 държави имаше от въоръжени конфликти, докато през 2020 г. броят на тези страни бе 30, посочи върховният представител.

Борел: ООН е парализирана от налагането на вето, не се приемат решения

***


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристига днес в молдовската столица Кишинев - първата спирка от кратката му обиколка в Европа, по време на която той ще има за цел да укрепи западната подкрепа за Украйна сред съюзниците от НАТО и съседните държави, предаде Ройтерс.

Блинкън пристига днес в Източна Европа на фона на нарастващото напрежение с Русия

***


САЩ, които са основният съюзник на Киев във войната срещу Русия, не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари „на руска територия“, каза вчера говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

„Нашата позиция не се е променила на този етап. Нито насърчаваме, нито разрешаваме използването на оръжия, доставени от Съединените щати, за нанасяне на удари на руска земя", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, след като френският президент Еманюел Макрон изрази мнение, че на Киев трябва да бъде позволено да „неутрализира“ военните бази, от които Русия изстрелва ракетите си срещу украинска територия.

САЩ са против нанасянето на украински удари „на руска територия“

***


„Тръмп иска да унищожи не само града, но и страната, а в крайна сметка може да унищожи и света. Ние, нюйоркчани, го търпяхме, когато той беше просто поредният мръсен измамник с недвижими имоти, маскиран като голяма фигура, дребен плейбой, който си проправи път в таблоидите, преструвайки се на говорител - говорител на самия себе си. Клоун! Но този град е доста гостоприемен.

Има място за клоуни - хора, които правят луди неща по улиците. Това е част от града, част е от културата. Но не и човек като Тръмп, който в крайна сметка може да управлява страната. Това няма да стане", каза актьорът.

Робърт де Ниро избухна срещу Тръмп: Клоун, иска да унищожи страната!

***


Рекордната температура от 49,9 градуса по Целзий беше измерена вчера в индийската столица Делхи, съобщиха местните метеоролози, цитирани от Франс прес.

Индийската метеорологична служба, която съобщи за „сериозна гореща вълна“, отчете рекордните стойности в две станции в покрайнините на Делхи - Нарела и Мунгешпур.

Според синоптиците подобни температури се очакват и днес.

Температурен рекорд от 49,9 градуса беше регистриран в Делхи

***


След 7 години неуспешни опити Конгресът на Колумбия забрани бикоборството. Различни политически и социални групи се опитваха да ги запазят, позовавайки се на тяхната културна стойност.

Законопроектът за забрана на борбата с бикове беше приет с 93 гласа "за" и двама "против".

„Не вярваме, че израз на мъчение и варварство може да се счита за културен", заяви депутатът Хуан Карлос Лосада. Конституционният съд на Колумбия призоваваше Конгреса в последните години да се произнесе окончателно по този въпрос. Борбите с бикове са забранени със закон в някои латиноамерикански страни като Аржентина и Куба. Все още са законни в по-голямата част от Мексико и Перу.

Колумбия забрани бикоборството

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
897 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
БЪЛГАРИ ГОВ НА ОТ ПСЕТА

2024.06.24 | 19:42

12
КОЙ ПЛАЩА ЗА ПОДСЛУШВАНЕТО
НА ТРИ ОКЕАНА

2024.06.24 | 19:45

13
ЛАЙ НА ОТ ПСЕТА youtube. com/watch? v= AYb _ 7Qd R0 qA
БЪЛГАРИ ГОВ НА ОТ ПСЕТА

2024.06.24 | 19:40

10
КОЙ ОКЕАН ИЗУЧАВАТЕ У ВАРНА ДА ВИ ЕВА МАЙКАТА И ЖИВОТНИ СКА ПАНИ

2024.06.24 | 19:41

11
ПОДСЛУШВАТ КОРАБИТЕ НА НАТО С КОРАБА

2024.06.24 | 19:21

9
ЧИФУТА И ЦИ ГАНИНА КРИЯТ ЗА НАПУКАНИТЕ БОЙЛЕРИ В АЕЦ

2024.05.29 | 15:47

8
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Стефан К.

2024.05.29 | 14:15

5
Няма да гласувам за ДБ заради шарлатаните от ПП начело с маргинала денков.

2024.05.29 | 15:17

7
Напротив 5 те са спасението на РБ те дигнаха и пенсии и заплати.
самопровъзгласилият се за академик денков е лъжец

2024.05.29 | 14:14

4
денков е лъжец. противен тип. външният му и физически вид отблъсква хората.

2024.05.29 | 15:16

6
Нека излезне буко давидим кой какъв е говньо.
Косача

2024.05.29 | 13:33

3
Това американско гориво, всъщност може да се окаже руско.

2024.05.29 | 12:55

2
Наглеца денков да се самогръмне. Той е позор не само за академичната общност!

2024.05.29 | 12:49

1
Академика лъжец е мерзавец.

Добави коментар

Водещи новини