51 бебета са се родили по инвитро програмата на Столична община

  • 27 май 2024 11:31

  • 130
  • 1
51 бебета са се родили по инвитро програмата на Столична община
© Novini.bg/ Canva

Общо 51 са децата, родени след инвитро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по Програмата  "Инвитро" на Столична община и с помощта на Фондация "Майки за донорството". Това се съобщава в сайта на общинската администрация. 

Последното бебе по програмата е родено на 23 май. Виктор е с мерки 4140 гр. и 52 см. Той е проплакал в ръцете на д-р Георгиев от болница "Надежда", обясниха от Общината. 

За първи път: Новородените у нас паднаха под 50 хил.

Програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки е създадена в края на 2015 г. по инициатива на Столичната община и организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе". Тя се финансира от бюджета на София, като за тази година са предвидени общо 100 000 лв. Това е единствената програма в подкрепа само на семейства, нуждаещи се от донорски яйцеклетки.

От създаването ѝ през 2015 г. до 8 май 2024 г. по Програмата са кандидатствали 274 двойки. От тях 210 семейства са били одобрени от специалната комисия, която разглежда медицинските им документи, и е било осигурено финансиране на необходимите инвитро процедури. Други 20 двойки трябва да представят допълнителни документи до средата на юни т.г., за да получат одобрение и финансиране.

Подробности за кандидатстването могат да се намерят на страницата на Столична община.

През март близначките Ирина и Мария се родиха след инвитро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани от Столичната община. С тях броят на децата, родени след участие на родителите им в общинската инвитро програма, стават общо 50, от които 30 са момчета, а 20 – момичета.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
130 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 11:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини