Почистват центъра на Добрич от графити преди 24 май

  • 23 май 2024 07:53

  • 187
  • 2
Почистват центъра на Добрич от графити преди 24 май
©

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити почистват обществени сгради в Добрич, надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите, където ще се състоят тържествата за Празника на българската писменост, но и да създаде у подрастващите вкус към красивото и желание да го поддържат и пазят.

Празникът на светите братя Кирил и Методий миналата година в Добрич протече с традиционното шествие по центъра на града, но в условията на изпочупените му плочки и с уговорката децата да гледат внимателно в краката си, докато вървят. Тази година заради започването на дългоочаквания ремонт местната власт измести тържествата на площад "Демокрация", където обаче се оказа, че няма нито една обществена сграда, която да не е загрозена от драсканици на самозвани художници. Затова от Община Добрич поемат инициативата те да бъдат почистени, обяснява кметът Йордан Йорданов.

"Ще се постараем да направим кампания, насочена към тези, които драскат неправомерно, където им скимне. Дори да го надраскат отново, ние отново ще го изчистим, няколко поредни пъти. Имаме вече такива места, където те да показват своето изкуство. Такива места ще им бъдат дадени от общината, обозначени. Целта ни е да им заострим вниманието и да им покажем къде могат да се развихрят."

По думите на артистичния художник с графити Радослав Рудачев мястото за изява не е по фасадите на културните сгради. Той е приел идеята, защото и на него не му харесва гледката сега.

Радослав Рудачев - Руди е привърженик на легалното изрисуване. "Другото си е жив вандализъм", казва той.

 

За да се увеличат легалните графити, които носят усещане за естетика и скрити послания, Руди обучава на този начин на рисуване над 50 деца в школата си към Младежкия център в Добрич. Младите художници споделят, че творчеството трябва да бъде красиво и да радва хората.

 

"Започваме тази инициатива, защото има неписани правила в графитите – да не се рисува на историческа сграда", казва ученик на Руди. Дори да са красиви, уличните рисунки, които са "нелегални", не трябва да се толерират, смята той.

Съвместната работа на Община Добрич и малките художници на Радослав Рудачев ще продължи - през лятото те ще вдъхнат нов живот на старите електрически табла със своето изкуство, като вече подготвят проектите си.

"За първи път техните картини ще стоят в центъра на Добрич, в кварталите."

Един от учениците на Руди, 17-годишният Богдан Станев е категоричен, че 24 май е ден, в който всички трябва да се чувстваме горди като българи. Според него духовността е свързана с осъзнаването какво имаме като нация. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
187 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:45

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­щ­­­и­ ­­м­о­­­м­­и­­­ч­­е­т­а­­­ ­в­и­ ­­о­­­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­­­-­ X­1­8­.­­F­U­­­N

2024.05.23 | 09:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини