Близо 400 парламентаристи идват в София за Парламентарната асамблея на НАТО

  • 22 май 2024 15:04

  • 432
  • 4
Близо 400 парламентаристи идват в София за Парламентарната асамблея на НАТО
© Getty Images (архив)

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон. На 25 и 26 май 2024 г. парламентаристите ще участват в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея, ще дискутират проектите на техните доклади и ще приемат ключови политически препоръки.

Предвижда се на откриването на пленарната сесия на 27 май 2024 г. участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

Министър Запрянов обяви: Очакваме генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас

В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи там пред държавните и правителствени ръководители.

В работата на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София шведски парламентаристи ще участват за първи път след като страната стана пълноправен член на Алианса. Във форума е предвидено изказване да има и председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен.

Очаква се по време на сесията Асамблеята да затвърди решителната си позиция за неоправданата, непредизвикана и брутална война на Русия срещу Украйна, да обсъди предоставянето на незабавна и дългосрочна помощ за Украйна и да приеме декларация за подкрепа на Украйна до победа. При откриването на пленарната сесия се очаква чрез видеоконферентна връзка послание към парламентаристите да отправи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

Дискусиите ще се съсредоточат върху превръщането на ангажимента на НАТО към основополагащите демократични ценности в действие чрез създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО. Асамблеята ще разгледа и практическото прилагане на новите отбранителни планове на НАТО, развиващата се позиция на НАТО за въздушна и противоракетна отбрана и изпълнението на задълженията на държавите-членки по отношение на разходите за отбрана и споделянето на тежестта.

На срещата си в София парламентаристите от държавите-членки на  НАТО ще обсъдят и приемат решения по молбите на Малта и Асамблеята на Косово да станат делегации на асоциирани членове. Сред темите на форума ще бъдат и предизвикателствата в страните от Западните Балкани, наред със стратегии за подкрепа на партньори в риск и засилване на ангажираността с Глобалния юг. Тези обсъждания ще подчертаят ангажимента на Асамблеята за стабилност в ключови региони от стратегически интерес, както и за насърчаване на по-широк диалог по глобалните предизвикателства.

Последвайте канала на

Владимир Василев
432 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:04

4
❤️ Г­­­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­­т­­а­ ­в­­и­­ ­о­­ч­­­а­­­к­­в­­а­­­т ­­-­­ X­1­­8­­­.­­­F­­­U­­­N

2024.05.22 | 16:23

3
повръщня!

2024.05.22 | 15:41

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Great

2024.05.22 | 15:30

1
Възраждане да блокира достъпа до залата, където ще се събират парламентаристите на страните от НАТО!

Добави коментар

Водещи новини