Защо се бави изграждането на фериботна връзка между Русе и Гюргево?

  • 21 май 2024 07:57

  • 1516
  • 4
Защо се бави изграждането на фериботна връзка между Русе и Гюргево?
© Кадър: БНТ

Заради интензивния трафик, от години Русе се бори с километричните задръствания от тежкотоварни камиони в района на граничен пункт "Дунав мост". Отдавна се говори и за изграждане на фериботна връзка между Русе и Гюргево, която да облекчи движението в района.

На прага на летния сезон се очаква да се засили потокът от румънски туристи, а транзитно преминаващите тежкотоварни камиони са хиляди. Всички се надяват съвсем скоро да започне и основният ремонт на съоръжението.

Фериботната площадка на територията на Русе е завършена, но все още не работи. Причината е, че Румъния е закрила контролния пункт към фериботното пристанище към Гюргево, обясни областният управител на Русе Драгомир Драганов.

"Техният Министерски съвет е започнал процедура за узаконяването на контролния пункт. Има избран изпълнител за превоз и от българска, и от румънска страна", добави още той. 

Терминалът в Русе е готов от близо две години и има необходимата инфраструктура, потвърди и.д. на пристанище Русе Ивайло Башалов.

"Единствено остава да се назначи персонал. Възможностите на фериботната връзка са около 240 товарни автомобила. Преходът между двата бряга е около 2 часа. Фериботната връзка ще само за тежкотоварни автомобили", каза той, предава БНТ. 

През юли се очаква да започне и дългоочакваният основен ремонт на "Дунав мост".

"Дунав мост тази година прави 70 години от пускането си. На денонощие през него минават над 3000 автомобила в двете посоки. Основният ремонт би затруднил движението в едната посока. Затова усилията на областната управа са насочени към пускането на фериботната линия.

EК одобри проекта на България и Румъния за проучване за втори мост над Дунав при Русе

Утре ще бъде проведена правим среща с АПИ и Министерството на транспорта, които ще посочат изпълнителя на ремонта и ще се направи график за извършването му. В срещата ще участват и представители на румънските институции.

Междувременно - до 31 май продължава реорганизацията на движението по Дунав мост заради пореден спешен ремонт.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1516 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:51

4
❤️ Г­о­­­р­е­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­т­­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­­ч­а­к­­в­­а­­т ­-­­­ X­1­8­­­.­F­­U­N

2024.05.21 | 10:16

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/sman

2024.05.21 | 10:12

2
Не могат да се разберат за парите, крадливата измет в парламента
ПеПерасти гадни, сър

2024.05.21 | 09:09

1
Защо се бавил питате - ми нали Киро Тъпото построи вече 5 моста през Дунав. За какво ни е още един? Сега ще питате и за тунелипе под Шипка, за завода за коли, за самолетната линия Софиа Скопие, за трите нови магистрали, които направиха ПеПерастите, за дълга от 20 милиарда, за Джем Корп, за дерогацията, за посредниците, за убийството на невинен човек от Киро Тъпото - аре стига сте питали. Сарафов да се събуди от зимният си сън.

Добави коментар

Водещи новини