Водещите новини! Отбелязваме Деня на Европа. Беларус ще се присъедини към Русия в ядрените учения (и още…)

  • 09 май 2024 13:14

  • 735
  • 5
Водещите новини! Отбелязваме Деня на Европа. Беларус ще се присъедини към Русия в ядрените учения (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 май   

 

Днес е Денят на Европа.

9 май е посветен на мира и единството на Стария континент. На тази дата се отбелязва и годишнината от историческата Декларация на Шуман, която би направила войната между европейските народи немислима. 

На този ден отбелязваме и окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война.

В София честванията започват от сутринта пред Паметника на Незнайния войн. Пред президентството ще бъде издигнато и знамето на Европейския съюз.

По традиция институциите на ЕС организират прояви на този ден.

Отбелязваме Деня на Европа

***


Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на тържествена церемония по издигане на знамето на ЕС по повод Деня на Европа пред сградата на президентската институция.

Ден на Европа: Издигнаха знамето на ЕС пред президентството

***


46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си миналата година, пет от тях са областни центрове. Това показват на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 г., сравнени с данни от 22-а година.

1 196 806 души е населението на София, повече хора в още 46 града на страната

***


„Не мисля, че в настоящата ситуация в парламента може да има работещо мнозинство без ГЕРБ“, каза днес при представянето на листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) във Варна нейният водач Даниел Лорер.

Лорер: В настоящата ситуация в парламента не може да има работещо мнозинство без ГЕРБ

***


След като Комисията отказа да регистрира Ива Богданова Руйчева като кандидат под № 9, тя е заменена в листата от Светлан Илиев.

ПП-ДБ смени кандидат от листата си за евродепутати

***


Пожар пламна в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в София. Сигналът е получен тази сутрин около 7 часа.

На място са изпратени два противопожарни екипа, които са потушили огъня. Няма пострадали, предаде БНТ.

Към момента няма данни пожарът в емблематичната сграда да е резултат от умишлен палеж, коментира по-късно вътрешният министър Калин Стоянов.

Пожар пламна в къщата на Иван Гешов в София

***


В МВР са получени три сигнала, свързани с изборите, каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред журналисти.

Калин Стоянов: В МВР са получени три сигнала, свързани с изборите

***


Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели с 300 000 гласа срещу Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ пък спечели най-много гласове на парламентарния вот в страната.

Северна Македония има нов президент - ще се промени ли отношението към България?

***


Беларус ще се присъедини към Русия във втория етап от ядрените учения, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руската служба на BBC.

Припомняме, че Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение, което ще включва тренировка за използване на тактически ядрени оръжия в отговор на изказвания на представители на Запада, определени от руското министерство на отбраната като провокативни заплахи. По думите на Путин, учението ще има три етапа.

Беларус ще се присъедини към Русия във втория етап от ядрените учения

***


Няколко резервоара бяха повредени при украинска атака с дронове срещу руска петролна база близо до черноморския град Анапа тази нощ, предаде ТАСС, като се позова на властите в Краснодарския край.

Според съобщението в атаката са участвали около шест безпилотни летателни апарата. Те са били неутрализирани, но някои от тях са паднали в петролната база в село Юровка. В резултат е пламнал пожар, който е нанесъл щети на няколко резервоара.

Украинска атака с дронове причини щети в руска петролна база близо до Черно море

***


Ирландия, Испания и редица други държави от Европейския съюз обмислят да признаят палестинска държава на 21 май, съобщи ирландската национална телевизия, цитирана от Ройтерс.

Снощи „РТЕ Нюз“ каза, че контактите между Дъблин и Мадрид, и между Словения и Малта са зачестили с перспективата тези страни заедно да признаят съществуването на палестинска държава.

Според телевизията те изчакват утрешното гласуване на Общото събрание на ООН, което може да доведе до признаване на палестинската власт за пълноправен член на организацията.

Ирландия и Испания може да признаят палестинска държава на 21 май

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
735 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
филанкиши

2024.05.09 | 16:34

5
Днес не е ден на Европа а на победата над фашизма

2024.05.09 | 13:29

1
Честит 9 май, Ден на ПОБЕДАТА на РУСКАТА АРМИЯ над ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИЯ ХИТЛЕРОВ ФАШИЗЪМ и НАЦИЗЪМ! Ден на ОСВОБОЖДЕНИЕ на ИЗТОЧНА ЕВРОПА и БАЛКАНИТЕ от Евро Фашо Хитлеризма!

2024.05.09 | 14:16

4
Да го духаш олигофрен

2024.05.09 | 13:38

2
В Западна Европа и Властта в БГ, само ЕвроНато Властта и НПО на издръжка с Долари и Евро от САЩ и ЕС, чества 9 май, като ден на Окопация от САЩ, като ден на Европа - обаче Западна, но Източна Европа и Балканите са съвсем друго.

2024.05.09 | 14:16

3
На майка ти у шундата червен помияр скапан

Добави коментар

Водещи новини