Как Бяла река се озова в частен имот?

  • 09 май 2024 08:33

  • 11440
  • 2
Как Бяла река се озова в частен имот?
© Кадър - Нова телевизия

Бяла река в местността „Бетоловото” край Разлог внезапно променила коритото си след намесата на багери. Сигналът подава мъж, през чиито имот вече минава водата. Той се опасява, че бруталната намеса в природата, първо не е особено законна, и второ – съвсем възможно е да предизвика бедствия, информира Нова телевизия.

Ромео Шатев разказва, че коритото на Бяла река до миналата година минавало до двора на имота му. Тогава се появил инвеститор, който закупил съседния имот, в чиито граници, според Шатев, била реката. Мъжът се усъмнил защо някой купува имот с река вътре и притеснен, че коритото ѝ ще бъде набързо преместено, подал сигнал в Басейнова дирекция.  

„Още тогава предупредихме. Имаше комисия от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” и Община Разлог, както и представители от Строителния отдел. Беше подписан протокол, с наше участие и беше заснет чрез GPS точки, с което се показваше къде минава водното легло и водата. След това Басейнова дирекция даде предписания на Община Разлог да определи къде точно минава реката и да бъдат извършени всичките законни действия. Минаха три месеца, беше удължен срокът, след това октомври 2023 година, трябваше да е готова Общината и да ни запознае с решението. Но такова решение досега няма”, твърди Ромео Шатев.

И докато се чакало община Разлог да определи откъде точно минава Бяла река, внезапно коритото ѝ било преместено.

Кметът на Банско не мисли, че 40 лв. за супа и 12 лв. за кафе е "скъпо": Качеството е високо!

„С учудване виждаме сега през април, че реката я няма. Някой е откраднал или си приписва сила, че може да промени реката, където си иска. И в момента реката, напук на всичките закони, вместо да върви на юг- югоизток, тя завива на север”, посочват Шатев.

Инвеститорът не пожела да застане пред камерата на NOVA, но даде своето обяснение за ситуацията. Когато купил имота, той твърди, че в него не е имало никаква река. Тя била затлачена по-нагоре по течението си с боклуци и се разливала навсякъде. Той я почистил и тогава реката тръгнала сама по коритото, оформило се в имота на Ромео Шатев.

Mеждувременно инвеститорът получил становище от РИОСВ, че в имота може да се строят къщи - така било издадено и разрешение за строеж от Oбщина Разлог. Тогава, неясно защ,о след вече издаденото разрешително за строеж, Oбщина Разлог, потърсила експерт хидролог, който да посочи къде първоначално минава Бяла река. Заключението било, че реката е в имота на Ромео Шатев. А според него, цялата процедура е била с предизвестен край.

“Говорих, и то даже и с експерт - хидроинженер, че има начини как може съвсем културно да се направи тази корекция в неговите си земи. A той е тръгнал по най-жестокия начин – при свършени факти, да работи с багери, булдозери. Всичко е зарито”, посочва Шатев.

От Басейнова дирекция в отговор посочиха, че след сигнала от Ромео Шатев от миналата година за възможна корекция на реката, са осъществили проверки, като са установили извършване на изкопни дейности, без да са постъпвали документи за съгласуване на инвестиционни предложения и подробни устройствени планове. Тогава Басейнова дирекция е поискала от Община Разлог и Агенцията по геодезия, картография и кадастър Бяла река да бъде отразена в кадастралните карти и регистри на град Разлог. Това се очаква да се случи в близките дни, вече и със становището на специалистите хидролози.

От Община Разлог посочиха, че няма да коментират ситуация, която е спорна, като добавиха, че са изпратили официален отговор до Басейнова дирекция с всички предприети действия по казуса. Сега се чака комисия, която официално да каже, откъде минава Бяла река, къде трябва да тече и въобще… къде ѝ е мястото. 

Последвайте канала на

Калина Христова
11440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.05.09 | 10:11

2
СТАНАХМЕ СОРОСОИДНА КОЧИНА !

2024.05.09 | 09:49

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини