Изсичане на дървета пред домовете. Как да могат да реагират гражданите?

  • 08 май 2024 11:01

  • 258
  • 3
Изсичане на дървета пред домовете. Как да могат да реагират гражданите?
© Булфото (архив)

В последния брой на рубриката "Темите на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села. Гост в студиото беше Александър Дунчев, известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите.

В предаването Дунчев обясни, че проблемът има двойно измерение: от една страна, общественото притеснение от гледката на отрязани дървета по улиците и пред домовете, и от друга — реалната опасност, която тези дървета могат да представляват. Той посочи, че коренът на проблема е в загубата на доверие към местните власти и институциите, които би трябвало да се грижат за зелените площи.

Според него честата смяна на кадри с политически назначения е довела до уволненията на истински специалисти и е заменила професионалното управление на градските зелени площи с "нашите хора". Тази практика е разрушила доверието на гражданите в способността на общините да се грижат адекватно за дърветата.

В разговора Дунчев акцентира и върху факта, че дърветата, надвишаващи 50-60 години, често стават опасни. Той изтъкна и рисковете от климатичните аномалии като тежки снеговалежи, които могат да предизвикат падане на дървета или клони.

Дунчев препоръчва гражданите активно да се включват в процесите на управление и да настояват за прозрачност и спазване на общинските правила за обгрижване на дърветата. Той също така посъветва хората да търсят услугите на квалифицирани арбористи и дендролози, които могат компетентно да оценят състоянието на дърветата.

Сигнал за незаконна сеч на Витоша

В заключение Александър Дунчев изрази надежда, че постепенното изчистване на политизацията в общинските и държавни структури ще доведе до възстановяване на професионализма и доверието на гражданите към тези институции. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
258 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.08 | 14:42

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.08 | 11:54

1
никак, ганьо не обича дървета, ганьо обича асфалт и плочки. но асфалта му е тънък, плочките му плюят в обувките, а като изсече дърветата и почва да реве, че му топло... свиня балканска с една дума.

2024.05.08 | 14:06

2
Брей, можеж да се гледаш в огледалото и да пишеш на телефона. Ти си един еволюирал ганьо - говньо.

Добави коментар

Водещи новини