Депутат: Дори оставката на председателя не може да мине без да се наруши правилникът

  • 25 април 2024 15:09

  • 2620
  • 0
Депутат: Дори оставката на председателя не може да мине без да се наруши правилникът
© БНТ/Facebook/Novini.bg

Колко хора си дават реално сметка, че най-важният човек в държавата не е нито президентът, нито премиерът, а е председателят на Народното събрание?

„Дават реално сметка“ не е правилно в случая, нека перифразирам: колко хора въобще го знаят? Защото тук е отворена вратата и наднича към онази най-болезнена тема, онази най-смъртоносна рана на българското общество, която всички се правят, че не виждат и пренебрегват, замитайки под килима… за която предпочитат да мислят, че „не е най-важното“ и че „има и по-големи проблеми“…

… но няма…

… тук е отворена вратата към онази най-болезнена тема – вмирисаното, скапано образование, което умишлено бълва неграмотни, беззащитни индивиди, способни единствено да воюват помежду си, но никога срещу системата. 

Хората масово не знаят, че най-важният човек в държавата е председателят на Народното събрание. И не им пука. Ние сме парламентарна република и Министерски съвет дори отговаря пред парламента. Решенията се гласуват и приемат от Народното събрание. 

Партиите и популистите от типа „ти зна‘йш кой съм аз бе“ направиха така, че всички да си мислят, че те са лидерите на тая държава, все говорят „аз“ „аз“ „аз“ „аз“ „аз“ „аз“ „аз“ „аз“ „аз“… аз това, аз онова, слънцето изгрява благодарение на мен. 

И народът попива. И си мисли, че го управляват някакви царе и боляри. Но проявява упорит мързел да разбере как стоят нещата НАИСТИНА. 

Отказва да проумее той лично (народът) какви лостове за влияние има и колко много всъщност зависи от него и без никакво съпротивление си предава живота в ръцете на най-шумните и нахалните… само и само да не го занимават него (народа) с нещо. Той после ще седи да мрънка, това му е основното оръжие в тоя живот. 

И затова лесно залитат по всякакви тъпи популизми, като мечти за президентска република и централизиране на цялата власт в един ръце, забравяйки, че днес са едни тия ръце, ама утре са други; и, ако днес им харесва „царят“, то утре може да е негова противоположност и да ги натика в миша дупка. Харесва им да си мечтаят за „доброто старо време“, когато затваряха за един виц, ама „поне ред имаше“. 

Образование, какво да го правиш…

И днес не виждат какво толкова се случва, че са поискали оставката на председателя на НС. И най-вече ЗАЩО. И колко въобще знаят защо…

Депутатите се оплакваха, че постоянно е бил променян дневният ред на парламента, БЕЗ консултация с парламентарните групи. 

Да се подменя дневният ред на българския парламент означава да се подменя дневния ред на цялата държава. Вашият дневен ред, нашият дневен ред. И това – докато се пускат някакви витиевати шегички за „пудели“, „пачки“ и „парапети“, за отвличане на вниманието. И знаете ли… действа. Всички си говорят за пудели и парапети, а другото не им е интересно. 

Да повторим – ВАШИЯТ ДНЕВЕН РЕД, НАШИЯТ ДНЕВЕН РЕД. Не знам как по-ясно да се обясни това и не знам как ТОВА не е между най-важните тревоги на хората… поне някъде между Ергенът и някое там от другите риалити шоута… поне там. 

Ето какво има да каже по темата един депутат – Елисавета Белобрадова: 

Днес поискахме оставката на председателя на Народното събрание, господин Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, и оставката беше приета. 

Поводите за това са много, правилникът беше нарушаван почти всеки ден с цел да се подчини дневният ред на интересите на ДПС през представителите на ГЕРБ. 

Но най-фрапантният случай е отстраняването на управителя на НЗОК, който беше оттеглил оставката си, но с решение на Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети тази несъществуваща оставка беше гласувана с една цел - ДПС винаги са държали да стискат здраво контрола по разходването на средства в касата и смяната на управителя на НЗОК беше толкова важно за ДПС, че се наруши не само правилникът, но и Конституцията.

Но най-абсурдното е, че, докато текат дебатите по гласуване на оставката на председателя на НС, ДПС отново направиха предложение в нарушение на правилника по спиране на дебатите, защото такава процедура няма. 

Дори оставката на председателя не може да мине без да се наруши правилникът. 

ГЕРБ нямаха нито един довод против оставката, нито един. Основно говориха за пудели, емоции и чувства. И аз разбирам емоциите, защото сме хора, но тук сме, за да спазваме Конституцията и правилника. 

Имало е моменти, в които сме допускали грешки като политическа сила в парламентарната ни работа и ГЕРБ никога не са пропускали да ни ги посочат обилно, аргументирано и понякога абсолютно безмилостно. Днес чухме как всички сме били хора и сме били имали чувства. Така е, но това няма значение. Особено чувствата на политиците.

И накрая, горчивите заплахи как ще видим ние какво ще ни се случи след изборите отново не бяха аргументи по същество. 

Защото аргументи в защита на председателя на Народното събрание не съществуват.

Аргументите за оставката:

- абсолютно неправомерно и в противоречие с Конституцията отстраняване на управителя на НЗОК; 
- системна промяна на дневния ред без консултации с парламентарните групи и постигане на общо съгласие посредством извънредни точки;
- отказ за допускане на минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид поради факта, че ДПС не искат подобна процедура. 

Господин Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети е добър професионалист, но подчинението му от ДПС е истински фрапантно.

 

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2620 0

Свързани новини

Водещи новини