bTV намериха целия запис на нападението над журналиста, който извади пистолет

  • 24 април 2024 15:34

  • 5089
  • 0
bTV намериха целия запис на нападението над журналиста, който извади пистолет
© bTV/Novini.bg

И журналистите ли ги разделиха на две? Чудя се с какъв плам се брани журналист, който е пострадал от чадърена агресия от Рашков и как се напада друг журналист, който е пострадал от агресия на улицата, зад която леко прозират образите на НАП и МВР. Защо е така? Какво налага това двойно противоположно настроение у публиката? Дирижирано ли е? Не е ли? 

Разбрахме за Бойко Рашков, добре. Но за журналиста Димитър Стоянов защо се сипят подигравки и нападки? 

bTV намериха целия запис и си помислих, че поне сега хората ще се съпикясат малко и ще видят за какво иде реч, но не…

Добре, аз не мисля да коментирам повече, най-вече защото нямам хапчета против повръщане под ръка, но нека само съберем събитията едно до друго и да видим дали картинката не може сама да се коментира. 

Министърът на МВР води гражданско дело срещу въпросния журналист – Димитър Стоянов. Медията на Стоянов разследва как шуреят на министър Калин Стоянов, който е бивш полицай и бивш данъчен, през 2021 г. е рекетирал търговец.

С месеци чакаме, с месеци и депутати чакат да им дадат материали по случаите с Еврото и Нотариуса и нищо. Има ли в телефона на убития, Нотариуса, контакти на висши политици и магистрати, няма ли; бил ли е сътрудник, не е ли бил; получавал ли е вътрешна информация, защото се говори за търговия с влияние? Не може да се каже, защото е секретна информация. По други разследвания се питат въпроси, казва се: това и това са следствени тайни, не може да го видите. 

Видеото, на което Стоянов вади пистолет за самозащита, се изкарва по-малко от 24 часа след случката. Изкарва се не случайно и не е „изтекло“, пуснато е от МВР. Но силно орязано. Не се вижда нападението НАД журналиста, заради което се налага да се самоотбранява. Вижда се САМО ваденето на оръжието. 

Защо?

И не е ли следствена тайна? Защото видеото е доказателствен материал. Защо за този доказателствен материал може, за други – не?

Защо всички разбрахме името на единия участник в схватката, а за другия не чухме нищо? 

Защо другият не беше задържан също?

Защо видеото е орязано по този начин?

Докато си предъвквате тези въпроси, ето ви няколко описания на пасторалната картинка, която представлява милата ни родина тия дни. Вземете си по един деган и приятно четене:

АТАНАС ЧОБАНОВ:

#Шурейгейт

На 05.08 2021 г. полицаи задържат в Бургас Георги Шурелов. Той се представял за данъчен и рекетирал местен бизнесмен. В жилището му и в колата му са открити баджове на НАП и бланки на агенцията.

Георги Шурелов е бивш служител на НАП и МВР.

Георги Шурелов се измъква от правосъдието.

Георги Шурелов е ЗЕТ на Калин Стоянов, тогава шеф на ГДБОП, а сега министър на МВР. Мъж на сестра му. Калин Стоянов е ШУРЕЙ на Шурелов.

Докато разследвахме това, нашият колега Димитър Стоянов беше задържан от МВР защото бил нападнал някакъв нетрезв тип, който обаче бил служител на НАП. 

Всъщност Митко е нападнат от пияндето, но сега той е в ареста на свинската държава.

Кое не е ясно?

……………….

BIRD.bg:

Павел Иванов Лисев, роден 83 г. е служителят на НАП, който в нетрезво състояние нападна вербално и физически нашия журналист Димитър Стоянов и неговата съпруга. Той не беше задържан за действията си, за разлика от Димитър. Няма и обвинения срещу него. Баща му Иван Лисев е бил явочник "Росица" от Държавна Сигурност. Той е свързан с фирма която дължи и към днешна дата 49,108.44 лв, на НАП, където работи синът му. Очевидни зависимости. 

Припомняме, че шефът на НАП Румен Спецов също е шиканирал фиска с фирмата "Гранекс", която продал на клошар с 1,5 млн. дълг към НАП. Днес Спецов заставал зад служителя си Павел Лисев. Срещу Спецов има досъдебно производство за данъчната измама с фирмата, така че ще застане и отпред и отгоре и отдолу ако му наредят от прокуратурата. 

МВР-министърът Калин Стоянов също ще застане в каквато поза пожелаят кукловодите му. И срещу него има две досъдебни производства. 

В тази мрачна дистопия на институционален разпад разследващите журналисти са последните дига срещу авторитаризма и са мишена на провокации, и дори опасност от физическо отстраняване.

Помните ли говорителката на прокуратурата Бетина Жотева, която размахваше пистолет на съседите си? Да е била задържана и обвинена? Но Димитър, заради законна самоотбрана при непровокирана агресия от пияния нападжия беше задържан и е с обвинение. 

Димитър Стоянов е един от най-добрите и най-застрашените разследващи журналисти в територията. Носител на многобройни награди. Финалист за Пулицър. Три пъти извеждан на безопасно място в чужбина от международни организации заради заплахи за живота му. Има законно оръжие, защото завлядяната държава не го пази, напротив, старае се да го ликвидира“.

…………….

ДИМИТЪР СТОЯНОВ:

Зная, че не правилно да коментирам, но не мога да се въздържа. Гледам записа на бТВ, за които съм им благодарен. На 01:38 ясно се вижда, че Павел Иванов Лисев нанася удари по мен, пръв и последователно, което ме принужда да се отбранявам. Това се случва, след множество заплахи и обиди. Павел Лисев е лице, което съм виждал един единствен път в живота си - при инцидента.

Първото, което чух от него са заплахи и псувни. Първият ни физически контакт е в момента, в който той ме блъсна. Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада. Павел Лисев тръгва след мен всеки път, когато обърна гръб. На 01:24 Лисев замахва от кръста си, което ще направи и по-късно, но го спирам с ляв крак, преди да разгърне удара си. Само го спирам, не го ритам, опитва се да туширам атаката. В този момент си мисля, че всичко е приключило.

Видял е, че не смятам да бягам от него, че не ме страх, а той ту идва, ту си отива. Ясно се чете по устните ми как му казвам „разкарай се“, не го предизвиквам. През цялото време Павел Лисев ме псува и заплашва. Аз вярвам, че когато съм го спрял с крак, той е разколебан. Замахнал е, отказал се е, край. Поне аз така си мислех тогава. В момента, в който обърнах гръб, той отново тръгна след мен, за да ме атакува. Моля, обърнете внимание на 01:38 от записа. Това са първите удари в конфликтната ситуация. Павел Лисев започва да удря в момента, в който аз се опитвам да се отдалеча. Засилва се и не улучва. На 01:38 е първият удар в цялата конфликтна ситуация. Аз не отвръщам. Много ясно се вижда как полита и аз го хващам с моята лява ръка. Вместо да спре, той пак посяга да ме удари с лявата си ръка. Не се сбиваме. Опитвам да не се стигне до размяна на удари. Той обаче пак напита и аз го спирам с преден крак. След това Лисев напада пак с два кроса, под които аз оставам, те само ме надират. Факт нито един от ударите не достигна до главата ми - само ме жулят, но няма попадение. Едната тупалка я спрях с лявата си ръка, пред брадата си. До този момент нямам нито един удар по него. Полива ме и с някакви напитки. Когато оставам под него имам само един десен прав, който го връща назад. Това се вижда ясно. Удрям го в гърдите, когато вижда, че той няма да спре да удря. За разлика от него не удрям в главата. Това се случва на 01:43. Само един удар и Лисев бяга. Мъжът се скрива в безистена и започва да ме заплашва с брат си, който бил полицай. Не го гоня, не го заплашвам, нищо. Няма втори удар. В момента, в който му обръщам гръб се опитвам за пореден път най-сетне да ида до аптеката Павел Иванов Лисев пак решава да ни нападне. Факт, страхувам се жена ми да не пострада. Имам две опции.

а) Да го „нулирам“, защото той явно не се отказва, което ще ми създаде много проблеми на следващ етап.

б) Да опитам да прекратя конфликта без повече насилие, за да приключим до тук. 

Мисля си, че има вариант, в който ситуацията да ескалира, но явно греша“.

 

 

Бой между журналист и НАП-аджия; и има изваден пистолет? Дори в Перник си викат: Прекалихте малко там, успокойте се

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
5089 0

Свързани новини

Водещи новини