Проф. Атанас Семов: Няма никакво значение дали ще се внесе или няма да се внесе вот на недоверие

  • 18 април 2024 13:28

  • 398
  • 0
Проф. Атанас Семов: Няма никакво значение дали ще се внесе или няма да се внесе вот на недоверие
© личен архив

Атанас Семов е Конституционен съдия,преподавател в Алма матер, той е чл.-кор. проф., д.ю.н.

Няма никакво значение дали ще се внесе или няма да се внесе вот на недоверие към служебното правителство, това, което трябва да се разбере, е, че българският народ е в състояние на тежко недоверие към цялата политическа система и, което е по-страшно - към демокрацията като политически режим. Това коментира пред медиите днес във Варна конституционният съдия Атанас Семов, предаде БТА.

За идеята за искане на вот на недоверие той посочи, че ще

си позволи да перифразира Алберт Айнщайн с думите „Никога не подценявай политическата лудост“.

Според него големият въпрос е какво следва за България. Големият въпрос е дали си даваме сметка, че докато се занимаваме с дребни политически страсти, отечеството си отива, защото демографски изчезваме, защото съсипахме училището и от него излизат деца, които не разбират текст, които не могат да пишат без емотикони и не могат да се радват, ако не използват цинизми и не слушат музика с децибели на излитащ самолет, коментира Семов. 

Според него изходът от ситуацията е в това да се върнем към "входа", към началото и устоите на българската нация. Те са поне три –

силно образование, силна законност, почтени люде,

каза той и уточни, че това сме го правили през годините и вековете неведнъж и сме длъжни да го можем отново. Същото се отнася и за съдебната системата, каза Семов.

В отговор на въпрос може ли да се иска вот на недоверие на служебно правителство, Атанас Семов каза, че няма верен отговор, тъй като

в Конституцията тези "патологични, нетипични ситуации", не са предвидени изрично.

Той допълни, че е нормално да няма срокове, в които президентът да сменя министри, тъй като това не е административно производство.

Атанас Семов гостува в Икономическия университет във Варна, където в рамките на Седмицата на правото ще изнесе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция".

Попитан как се говори пред студенти за Конституция, когато тя се променя заради един човек, той посочи, че не е най-страшното, че един правен акт се променя заради един човек. Страшно е, когато се правят юридически промени без нито един човек задълбочено да е помислил по тях, това е истински тревожно, заяви Семов и допълни, че пред студенти се говори винаги честно.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
398 0

Свързани новини

Водещи новини