Експертът Димитър Стоянов: „Вот на недоверие към служебен кабинет“ е нещо напълно противоконституционно и нищожно от гледна точка на правото

  • 18 април 2024 11:59

  • 240
  • 0
Експертът Димитър Стоянов: „Вот на недоверие към служебен кабинет“ е нещо напълно противоконституционно и нищожно от гледна точка на правото
© уикипедия

Димитър Стоянов е специалист по конституционно и административно право.

Сн. фейсбук

„Вот на недоверие към служебен кабинет“, както предлагат Нинова, Костадинов и ИТН, звучи абсурдно от конституционноправна гледна точка. Независимо от непрекъсваемостта в мандата на парламента и промените в процедурата по назначаване на служебно правителство (което пак се назначава с указ на президента), по никакъв не е отменено Решение № 20 на Конституционния съд от 1992 г.

В РКС № 20 се казва, че „служебното правителство не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност“. Форма на такъв контрол е вотът на недоверие.

Казано по най-лесен начин, няма как да свалиш доверието си от нещо, което не си избирал.

Служебното правителство се назначава с указ на президента, а не се избира с решение на Народното събрание. Когато служебно правителство се е застъпвало с действащ парламент в миналото, то е било обект на ограничен парламентарен контрол, който е изключвал политическата отговорност. Сега, когато сме в хипотезата на служебно правителство и действащ парламент, няма промяна в тази рамка.

Така че „вот на недоверие към служебен кабинет“ е нещо напълно противоконституционно и нищожно от гледна точка на правото.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
240 0

Свързани новини

Водещи новини