И с последен дъх и горяща кожа ще казват, че климатичните промени са „конспирация“ и „зелен тероризъм“

  • 15 април 2024 17:31

  • 1349
  • 0
И с последен дъх и горяща кожа ще казват, че климатичните промени са  „конспирация“ и „зелен тероризъм“
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

Има едни хора, дето цял живот се държат все едно току що са влезли в пубертета и си мислят, че всичко, дето хвърчи, се яде. Политиците особено много ги обичат такива. Любими са им. 

Мислят си, че всичко съществува за тяхно удобство и най-вече за тяхно удоволствие. И, разбира се, за*ниците им са центърът не само на света, ами на вселената. 

Усещате ли жегата? А, сега си представете какво ви чака лятото, което е на цели два месеца от днес. Сега вече се топим, лятото ще е мор. Температурите са от по 32 градуса там, където по това време на годината е 15. Случвало се е април месец дори да вали сняг. Рядко, но се е случвало; и, ако се замислите, е много по-логично и близко до нормалното април месец да падне малко сняг, отколкото да имаме 32-градусова жега. 

33 градуса измериха в Русе и Ловеч, във Варна отчетоха 30 градуса

Миналата година беше рекордно топла, като предишният рекорд беше година по-рано, а тази ще е още по-топла. Следващата ще е още по-топла и така нататък. 

Помните наводненията по морето, мостове падаха, квартали потъваха, имаше жертви, много семейства загубиха жилищата си. 

Учените тогава обясниха, че повишените температури водят до повишено изпаряване, кондензация и връщане на земята под формата на проливни дъждове. Това ще се случва в региона на Черно и Средиземно море. Затова проливните дъждове засегнаха (освен всички останали и) България, Турция и Гърция. И ще продължат да засягат, ако не се вземат мерки за справяне с климатичните промени. За България това е особено опасно, защото корупцията тук е унищожила мерките за сигурност. Изсечени гори, заринати канавки, незаконно строителство. Тук е потоп и без потопа. 

Но да се върнем на онези хора, с които започнахме. Които си мислят, че всичко съществува за тяхно удобство и най-вече за тяхно удоволствие. И просто не им пука. 

Няма смисъл да обръщаме внимание на иронията, че се имат за патриоти, докато цапат и унищожават родината, това вече е стандартно ежедневие. 

Но те ден след ден виждат „конспирация“ и „зелен тероризъм“ в призивите бизнесите и индустрията да се държат по-сдържано, по-малко лакомо, по-малко арогантно и с повече грижа за околната среда. 

Мислят си, че това е някаква ненужда из*ъзица на хора, които се чудят какво да си правят със свободното време. И не смятат, че 32 градуса през април е нещо, за което да се тревожат. Не им пука.

А и щом са решили да мразят някого, са готови да умрат от омраза. До последен дъх ще псуват „зелените“ и с пяна на уста ще твърдят, че „всичко е измама“. 

Съмнявам се, че нещо е в състояние да им промени мирогледа. Може подметките им да се стопят и кожата по лицата им да задими и пак ще казват, че не е нищо особено и че и преди е имало „такива периоди“, нищо страшно… 

То, че е имало такива периоди на планетата, имало е, много видове са изчезвали. Въпросът е защо ТЕ се чувстват сигурни в оцеляването си. Вероятно донякъде е инерцията от манталитета „на мене не може да ми се случи!“ – мислят си, че само по телевизията и по новините се случват бедствията. Не забравяйте, че до ден днешен питат: „Къде са труповете, дето щехме да се спъваме у тех по улицата по време на ковида и ПЛАНдемията“… и си мислят, че са забавни и оригинални. 

Те няма да се променят, защото мозъците им са направени така, че промяна за тях е равностойно на предателство и загуба. Предателство към илюзията, с която са свикнали. Промяната ще им подкопае разбирането за живота такъв, какъвто го познават. Те със зъби и нокти ще се борят срещу промяната, ако ще с това повлекат и децата си в разрухата. 

А единственото сигурно нещо на тоя свят е, че всичко се променя. 

Така че, в един така бързо и опасно променящ се свят, те са по-скоро пречка отколкото помощ за човечеството. Но са прекалено много, че да се случат нещата въпреки тях. 

Те си мислят, че самолетите „ги пръскат“, но ходят по протести за защита на въглищата. 

От другата страна имаме хората, от които наистина зависи промяната. Политиците и бизнесмените, предприемачите, инвеститорите. Хората, които трябва да се откажат от гигантските си печалби, за да спасят околната среда. И… нали разбирате – нямате причина да сте оптимисти в това отношение. 

Интересна статистика ------> тези сегашни последни години, годините с най-голяма и опасна промяна в климата, са същите години, които бележат рекордни печалби и увеличения в личните иманета на много богатите. 

И, докато на другите – полезните щрауси – наистина им пари под краката, но се правят, че не го усещат, то на тези с парите, които пишат смъртния акт на околната среда и които живеят друг живот, нищо не им пари под краката. 

Те не усещат жегата в момента, те обитават сгради с климатик. Живеят в добре климатизирани жилища, предвижват се с добре климатизирани лимузини, водят добре климатизиран живот. За тях заплахата е далечна. Когато храната свърши, те пак ще имат – ще им я носят от другия край на света, ако трябва. Когато слънцето започне да убива, те все още ще имат хлад и свежест в изолираните си микро-светове. Когато въздухът стане отровен, те ще имат филтриращи системи. Когато се разболеят, ще ги лекуват най-скъпите и добри лекари. 

Те могат да инвестират в поправяне на нанесените щети, но предпочитат да продължат да печелят много от още нанесени щети, да вземат парите и да ги инвестират в план как да се спасят в бункер или направо на друга планета. Докато парите им просто могат да променят започналата катастрофа. Нови бизнес модели, нови енергийни източници, нови начини за правене на бизнес, нови инфраструктурни проекти. 

И самият факт, че те избират вместо да спасят околната среда, да я доубият, за да могат с парите от печалбата да си осигурят бягство от горящите останки на планетата…

… трябва да ви говори достатъчно в какви ръце е бъдещето. 

И, разбира се – удобните им помагачи – онези, които с изгоряла коса и димяща кожа, все още ще казват, че всичко е  „конспирация“ и „зелен тероризъм“, като ПЛАНдемията. 

Кой да предположи, че бъдещето ще дойде с всички научнофантастични книги наведнъж – и онези за технологичните чудеса и напредък; и онези за разрушението и анти-утопията…

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1349 0

Свързани новини

Водещи новини