Водещите новини! Започва регистрацията на партиите и коалициите за вота 2 в 1. Тел Авив ще отговори на Техеран (и още…)

  • 15 април 2024 13:33

  • 313
  • 0
Водещите новини! Започва регистрацията на партиите и коалициите за вота 2 в 1. Тел Авив ще отговори на Техеран (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 15 април   

 

От днес – 15 април, партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в изборите за Народно събрание и Европейски парламент. 

Другата важна дата е 7 май, когато до 17 ч. трябва да бъдат регистрирани кандидатските листи и за двата вида избори.

Започва регистрацията на партиите и коалициите за вота 2 в 1

***


Нито една партия не се е регистрирала до момента в ЦИК за изборите 2 в 1

***


Разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който беше задържана директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, е бил пазен в последните години. Това смята бившият главен прокурор Иван Гешев, който днес той се яви на разпит в НСлС.

Гешев допълни, че целта е била смяна на главния секретар на МВР и овладяване на канала.

Гешев на разпит в НСлС: Акцията в Митниците и смяната на Живко Коцев са свързани

***


„Настоящото събитие е уникално за последните години, пред вас заставаме с лицата си като представители на българските съдии, прокурори, следователи и съдебни служители. 

Поводът за това е един – нашата искрена загриженост и притеснение за това, на което ставаме свидетели. 

Ние сме правоприлагащи органи, изпълняваме Конституцията и законите такива каквито са, дори когато знаем, че са непрофесионални и неудачни. 

Това обаче не отменя нашия професионален и граждански дълг да заявим това, в което вярваме – принципите ни. С измененията в Конституцията бе предприета една вредна за обществото стъпка. Нашата позиция не се е променила – защитавахме я с аргументи“. 

Това заяви на брифинг Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Прокурори, съдии и следователи: Измененията в Конституцията и в Закона за съдебната власт са вредни за обществото

***


БДЖ увеличава средно с 20% цените на билетите за пътуване с влак. Това се прави заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Промяната влиза в сила от 7 май 2024 г. Без поскъпване са железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1 лев., съобщават от компанията.

БДЖ вдига цената на билетите с 20% от следващия месец

***


Реакциите след нападението на Иран срещу Израел

***


Военни самолети на Великобритания, които са стационирани в Румъния от края на март за мисии на въздушна полиция, бяха изпратени в петък в Близкия изток и са съдействали в събота през нощта за защитата на Израел, съобщава румънската телевизия Диджи 24.

Шест изтребителя Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon) на Британските кралски военновъздушни сили пристигнаха на 25 март в румънската военновъздушна база „Михаил Когълничану“ край Констанца. Тяхната задача е да изпълняват мисии по засилена въздушна полиция под командването на НАТО в продължение на четири месеца, припомня телевизията.

Разположени в Румъния британски изтребители са участвали в защитата на Израел

***


Корабът „Ем Ес Си Еърис“ (MSC Aries), плаващ под португалски флаг, е бил превзет от Иран на 13 април заради „нарушение на морските закони“, каза днес говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канани, цитиран от Ройтерс.

Иран съобщи, че е превзел кораба "Еърис" заради "нарушение на морските закони"

***


Без резултат приключи заседанието на военния кабинет на Израел. Петимата му членове, сред които и военният министър Бени Ганц, часове наред обмисляха какъв да бъде отговорът на иранското нападение срещу страната.

По думите на Ганц, Тел Авив ще отговори на Техеран в "най-подходящото време". Според Ройтерс, сред израелските политици има разногласия какъв точно да бъде отговорът на иранската атака.

Тел Авив ще отговори на Техеран в "най-подходящото време", но кога е то?

***


Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от вчера на главнокомандващия украинските въоръжени сили - генерал-полковник Олександър Сирски. Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си.

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май

***


Украинското командване изпраща подкрепления към източния град Часов Яр, за да отблъсне руските атаки, съобщи главнокомандващият генерал Олександър Сирски.

Защитниците на града ще получат в скоро време допълнителни боеприпаси, дронове и средства за радиоелектронна борба.

Украйна изпраща подкрепления към Часов Яр

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
313 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини