БАБХ иска съдействие от орнитолози, ловци и туристи в борбата с птичия грип

  • 12 април 2024 15:08

  • 345
  • 3
БАБХ иска съдействие от орнитолози, ловци и туристи в борбата с птичия грип
© pixabay

Дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат да съдействат на при осъществяване на надзора при диви птици за болестта високо патогенна инфлуенца по птиците (птичи грип - б.р.), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с усложнената епизоотична обстановка заради разпространението на заболяването. От агенцията допълват, че това ще й дпомогне да проучи как болестта е разпределена географски и при различните видове птици.

От БАБХ отбелязват, че агенцията е официален компетентен орган в страната за контрол на заразните заболявания, включително на инфлуенцата по птиците.

БАБХ засилва проверките на традиционни великденски храни в месеца преди празниците

От агенцията посочват също, че при откриване на мъртви птици или живи, но с некоординирани движения, както и при забелязани промени във вида на вътрешните органи при първична обработка на отстрелян пернат дивеч незабавно трябва да се информира съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Сигнали могат да се подават и на горещия телефон на БАБХ: 0 700 12 299.

На сайта на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са публикувани и подробно насоки за действие при откриване на трупове на мъртви птици или птици с нетипично поведение.

Последвайте канала на

Калина Христова
345 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.29 | 23:09

3
Тази агенция трябва да се закрие моментално

2024.05.25 | 07:39

2
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­­и­ ­м­о­­­м­­и­ч­е­­т­­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­­к­в­а­­­т ­­­-­­ X­­1­8­­.­­­F­U­­­N

2024.04.12 | 17:44

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини