Нали питахте „На кой му пука за съдебната реформа“…?

  • 11 април 2024 16:48

  • 1314
  • 0
Нали питахте „На кой му пука за съдебната реформа“…?
© Getty Images/Novini.bg

Чухте ли за случая в „Толстой“, където таксиджия почти уби майка с дете и после избяга? 

Не? Ето набързо: „Такси блъсна майка и дете, шофьорът избяга. Пореден случай на брутално поведение на шофьор на пътя в София шокира обществото. В него, като по чудо, невредими се отървават майка и дете, които се разминават само с уплаха. Те едва не са прегазени, докато пресичат посред бял ден в столичен квартал.

Такси блъсна майка и дете, шофьорът избяга

От кадрите се вижда ясно как майка хваща за ръка сина си – момче на видима възраст около 10 години, за да пресекат в близост до училище 54 СУ „Свети Иван Рилски“ в ж.к. „Лев Толстой“.

Майката е с раница на гърба, момчето е с колело, което бута по платното“.

Разминават се на косъм, но важното е, че се разминават. Но можеше и да не се разминат. Можеха да си останат там. И детето никога да не порасне. 

Но чакайте, има продължение. То е от днес. Разбираме, че водачът все пак е намерен и санкциониран. Но как?

Не е задържан. БНТ ни информира, че „Водачът е установен и санкциониран за извършените нарушения с акт – че е причинил пътно-произшествие и е избягал. За това, че не е пропуснал пресичащите пешеходци, е предвидена санкция в размер на 200 лева. Същият напуска произшествието, санкцията е от 100 до 300 лева и отнемане на свидетелство за управление на моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца", допълни инспектор Виден Димитров от "Пътна полиция" към СДВР“.

Правилно сте разбрали – Максимум 500 лв. и максимум 6 месеца без книжка, като може да бъде и 300 лв. и един месец без книжка (доста вероятно). 

Ето какво разказва пострадалата, която е жива и здрава по чудо и с огромен късмет: „След удара имам леки наранявания на дясната ръка, в кръста, в крака, посинявания. Детето се размина с много силен стрес, шок, паника. Ученик е във втори клас, страхува се да излезе на улицата, да кара колело, дори в парк и затворено пространство, върви само за ръка“.

Дали ще получи обезщетение? ХА! От кого? 

Хората в мрежата се пънат да ѝ дават съвети да го съди. За травмите, за психологическите травми, за причинен стрес, за нематериални, за стреса на детето, което вече не излиза на улицата и не може да спи. И какво ли още не. 

Малка подробност: тя не може да го „съди“ за престъпление от общ характер или за криминално. Само държавата може да го съди за такова, а тя има правото да фигурира единствено като „свидетел“, а не като ищца, защото това не е американски филм. Но съветващите я да „съди“ или, както се видяха десетки коментари – „да повдигне обвинения“, не го знаят това. 

Много от тях са същите хора, които си мислят, че то закони си има, ама нямало кой да ги спазва. То че и това е проблем, проблем е – наистина има и закони, които не се спазват, но отделно цели глави от книгата на здравия разум липсват в съдебната ни система. Например правото ти да повдигнеш обвинения по твое си усмотрение. А не да чакаш прокурорът да се сезира по случая ти. 

Защо? Защото много прокурори предпочитат да не го правят. Защото подозират, че полицаите не са събрали добре доказателствата и това ще падне в съда, ще им създаде лоша статистика, ще им понижи КПД-то, а и ще им се отвори работа. А и защото могат! 

Нещо, което вероятно не знаете – прокурорът има право, по свое усмотрение, БЕЗ ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЯ, да не подбуди разследване. 

Но, когато се заговори за реформи, хората казват: „Целата Мара втасàла, това ни е най-важното!“. Демек, разбирай, ай сà с глупости ще се занимаваме вместо да гледаме важното. 

А кое е важното?

Парииииии. Кой ще ни даде парииииии!

Добре. И за това сме говорили. При работеща съдебна система, ощетилите държавата с неизгодни сделки ще са в затвора, а не в президентството или парламента. А парите ни ще се използват за инвестиции и инфраструктура, а не за пилеене по умишлено скапани сделки, от които ония са чопнали „бонусче“ рушвет, за да се подпишат под скапаната сделка, която ни ощетява. 

При работеща система корумпираните политици и „бизнесмените“, с които работят и които ви плащат жълти стотинки, колкото да не умрете от глад, ще са в затвора, а не на кормилото на държавата и няма да са ви работодатели. 

С работеща съдебна система мутрите няма да крадат бизнесите на нормалните, няма и да рекетират нормалните инвеститори, които биха могли да ви плащат нормални заплати. Сега бутат нагоре „наши хора“ и ги закрилят, докато читавите инвеститори са под обстрел и бягат. 

Но… „Целата Мара втасàла, това ни е най-важното!

Ние пак имаме по-важни неща на тоя свят. 

А, да – когато ви оберат, също нямате право да повдигате обвинения или да „съдите“ когото и да било, па ако ще и да сте го хванали на местопрестъплението. Имате „право“ само да бъдете свидетел, а държавата (демек, прокуратурата) го обвинява. 

А какво става, ако случаят е от описаните по-горе и прокурорът НЕ повдигне обвинение? 

Нищо. Буквално нищо. 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1314 0

Водещи новини