ДС-т предложения за справяне с кризата. №1: Данчо Полицая – вътрешен министър

  • 10 април 2024 17:26

  • 1512
  • 0
ДС-т предложения за справяне с кризата. №1: Данчо Полицая – вътрешен министър
© Getty Images/Novini.bg

Сигурно сте забелязали, че България се намира в малка криза. А може и да не сте, щото тя е малка. Има-няма 80 години. 

Като последните 35 г. ги броим за второ полувреме. За да не ходим на продължения и дузпи, защото тоя мач взе да става тегав за гледане, ще трябва да помислим за раздвижване в отборите. 

Затова трябва да се седне и да се помисли за раздвижване малко в ситуацията. Всеки да си намисли някакви идеи и после да се пробва да ги приложи на живо в живия живот, пък да видим. 

Аз лично си съставих топ-10, който включва елементи на естетиката, философията, кинематографията, научната фантастика и високите спортни постижения. 

И ДС-те са изпълнени с препратки към приемствеността на причинно-следствената връзка отпреди ДС-ти ноември. Като имаш предвид, че всички големи промени у нас се случват в шест без ДС-т, започваш да се чудиш дали не те будалкат нещо и дали не са некви стари номера, за да ти пробутат живот, какъвто не искаш, във време, за което да не можеш да реагираш. 

Ще започна така:

1. Данчо Полицая – МВР министър. Същевременно и да съвмести длъжностите зам.-министър, главен секретар на МВР и зам.-главен секретар на МВР. Уменията и верността му са пословични, целенасочеността и упоритостта му – също. Наясно е с процесите в държавата и умее да вижда скритото; както пееха едно време Дони и Момчил: „Той знае, че всички красиви неща са невидими за очи“.

Хората, които и сега си играят да нагласяват МВР министри, ще са доволни, взаимно ще се разберат още преди да заработят заедно. С този ход ще се елиминира и нуждата да се правят повече рокади в министерството, защото Данчо Полицая е техният човек. 

По-подходящ изпълнител на ролята „МВР министър“ няма да намерят, най-много да продължат да се излагат, а няма нужда; трябва да се усети малко стабилност в партията и биещото ѝ сърце, демек, МВР. 

2. За да не губим време и средства, ще трябва да направим Данчо Полицая и главен прокурор. Пожизнен. 

То е ясно, че на сценаристите, които на ДС-ти ноември написаха, че трябва да има Преход и раздадоха ролите на полицаи и мафиоти, им се изтъркаха писалките и започнаха да дават фира откъм идеи. А и за някои от тях времето и биологията се погрижиха, а новото поколение писачи на сценарии расна с Orbit и Coca-Cola вместо с Идеалки и Оранжада, та нямат нужната житейска закваска, както се казва. Затова трябва да се сложи човек, който разбира процесите и е верен на Непрехода. 

3. Медиите да станат държавни. Всички. Телевизиите да се обединят в една. Айде – две. Първа и втора програма. Да се въведе контрол, строго следен от екипа, назначен от Данчо Полицая.

Лошите новини ще са забранени, ще се съобщава само за светлото бъдеще и как ни очаква сèки момент. Ще следим как се развива Партията и какви са идеите на прогресивните сили. Ако няма криминални новини – както много добре знаете (а някои – и помните), значи няма криминални случаи. Като не се пише за кражби и убийства, това значи, че ги няма. Нали! Ей го къде е светлото бъдеще; седи и ни чака, а ние се ослушваме. 

4. Връщаме Член първи. Там – за Партията и така нататък. Всички партии, дето сега се правят на партии, ги обединяваме в една. И без това едни и същи хора са им писали програмите и от едно място им идват идеите. Няма за кво да продължават да се правят на врагове; 34 години минаха, повечето хора не помнят кога им раздаваха сценариите, че ще са врагове. 

И във върнатия Член първи ще сложим, че България е толкова важна, че ще я пишем не само с главна буква, ами с две главни букви – ББ. Да се знае. Данчо Полицая най-добре знае за какво става дума и какво светло бъдеще ще ни чака в България с ББ.

5. Щеше да е графично интересно това предложение да е ДС-то, но то е пето. 

А именно: ДП става 10. 

С тази лингвистично-графична промяна ще изразим всички професионални промени в институциите, службите и прокуратурите. Ще го използваме като китайски йероглиф, който изобразява толкова много неща, че не можеш да го опишеш с една-две думи. Йероглиф, за чието описание ти трябва учебник по забранена история и двама-трима поети да скалъпят ода-тире-есе за ББългария. 

6. Връщаме Златния Орфей.

7. Пращаме още една българска песен в космоса, но с наша си космическа капсула, строена от наша си фирма, след оспорвана държавна поръчка, която накрая абсолютно неочаквано печели ремонтировачът на „Графа“ или някой от строителите на „Хемус“. В капсулата ще натоварим и родно жито, като го изкупим от родните зърнари по 10 000 лв. килото – да видят извънземните култури ние какви култури имаме… Ще сложиме и едно кисело млеко, за цвят и допълнителни култури. 

8. Връщаме комсомола… Не, чакайте, нещо друго трябва да е, той не е ходил никъде, че да го връщаме. Номер Осем ще е: връщаме купата на съветската армия. 

9. Като казахме „съветската“… 

Даваме МОЧА на съветската посланичка, да се грижи за него, като по план даваме и прилежащите към него земи – 111 000 km². Така се слага край на драмата кой политик ще ѝ се сложи с най-голям плонж, риалитито „Посолството търси талант“ спира; ще се намали напрежението, рубли има за всички и за всички има по един орден „Ломоносов“ като за пазител на паметника на съветската армия. 

10. Вероятно сте се досетили вече…

Връщаме въоръжените граничари да пазят случайно заблудените граждани и гражданки да не се излъжат да идат на море у Гърция. Помагаме на БГ туризЪма, но също така ще се пребориме и с изтичането на мозъци. Помните – граничари с Калашников действат доста стимулиращо на патриотизма или поне на тая част от него, дето те кара да стоиш в рòдината. 

Сà, това е моят топ-10, вие сигурно си имате ваш си, но да видим какво може да излезе от тая Криза и от тоя Непреход, дето вече напомнят на трийсет и петгодишен запек. 

P.S. Мислех си и за БФС да сложа едно предложение, но реалността ме изпревари и вече го имаме в истинския живот. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение (и душевно състояние) на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg (или със здравия разум).

Последвайте канала на

Александър Томов
1512 0

Водещи новини