Всяко общество получава точно това, което заслужава

  • 05 април 2024 16:53

  • 2120
  • 0
Всяко общество получава точно това, което заслужава
© Getty Images/Novini.bg

Вчера написах, че всяко общество получава точно това, което заслужава. Ще доразвием тезата. Ако смятате, че вие лично не заслужавате такава съдба, може и да сте прави, може и да не сте. Но обществото – като цяло – си го заслужава. 

Отделните единици са различни – едни добри, други – лоши; едни умни, други – тъпи; но каквото е мнозинство, го приемаме за норма и това Е, което обществото Е. Толкова. 

И, като цяло, справедливостта тържествува. Съжалявам, ако сте от единиците, които не заслужават да се киснат в блатото.

Но да видим какво се случва с мнозинството, което – макар и да обича да се оплаква – не обича да променя нищо, защото в безвремието му е удобно да се скатава от работа и задължения и винаги си намира далаверка; обича си корупцията и се възхищава на забогателите покрай нея. Оплакването му е колкото да си поддържа устата функционираща, че иначе няма какво друго да каже. 

Ето ви едно интересно изследване: 

„Българите най-много харесват Владимир путин в ЕС, иначе – руският президент е най-мразеният лидер сред европейците“

Българите най-много харесват Владимир Путин в ЕС, иначе - руският президент е най-мразеният лидер сред европейците

В България си го обичат, а най-много го мразят в…

„Негативната нагласа спрямо руският президент е преобладаваща във Финландия (94%), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) и Франция (80%)“.

Една друга бърза справка показва, че Финландия, Швеция и Дания са трите държави с най-щастливо население на земята (проучване на ООН) и са едни от държавите с най-висок жизнен стандарт в света. Имат най-добрата и сполучлива социална политика и най-високо ниво на социално равенство. 

Една трета бърза справка – на Евростат – казва, че България е с най-ниско заплащане на труда – 9,23 евро на час. Най-високо заплащане в Европа има в Люксембург - €53,9 и в Дания (виж справките по-горе за Дания…) - €48,1. 

 

Значи в България са най-зле платените, които най-много обичат путин и си милеят по диктатурата. Развитите страни, които са обезпечили гражданите си с достойно заплащане и достоен живот, не могат да понасят путин и диктатурите. 

Не знам дали схващате идеята, но по-добро илюстриране от това просто няма. И да ви го нарисуват, като за тригодишни, пак няма да е по-добро илюстриране на причинно-следствените връзки. 

Междувременно, имаме едно мятане на 75 лв. добавки за определени, много бедни пенсионери – да се почерпят за здраве и белким се наканят да гласуват „за който трябва“, а масрафът е платен с нашите пари. „Който трябва“, демек, който им метна добавките. Зли езици говорят, че това е същата ръка, която година след година им краде от живота и здравето и че без нея щяха да са достатъчно добре, че да не се нуждаят от тия седемдесет и пет, но… злите езици много пà знаят.

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2120 0

Водещи новини