В Бургас посрещнаха с водни салюти първия самолет след влизането ни в Шенген

  • 31 март 2024 12:31

  • 2303
  • 6
В Бургас посрещнаха с водни салюти първия самолет след влизането ни в Шенген
© Булфото (архив)

С водни салюти и без граничен контрол за пасажерите днес беше посрещнат първият самолет на бургаското летище, след включването на България и Румъния в Шенгенското пространство, съгласно решение на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 година. Аерогарата посрещна над 180 туристи от Полша, които пристигнаха у нас с полет на нискотарифния превозвач Ryanair.

Илона Миршиковска бе първата, която слезе от самолета. Дамата беше поканена от ръководството на Летище Бургас да се включи в церемонията по прерязването на лентата пред терминала за пътниците от страните от Шенгенското споразумение. Полските туристи бяха посрещнати от заместник-областния управител на област Бургас Павлин Иванов, заместник-кмета на община Бургас Дияна Саватева, кмета на Поморие Иван Алексиев и директора на летището Георги Чипилски. 

Днес е исторически ден за Бургас – посрещаме първия полет от Краков, Полша, за сезон 2024 година. Над 70 на сто от пътниците, които обслужваме, са от и към Шенгенско пространство. Това ще има много голям ефект за тях, тъй като липсата на проверки ще намали значително времето за престой преди самия полет, каза Чепилски.

По думите през тази година Летище Бургас очаква лек ръст в броя на обслужените пътници – около 1 процент. Запазват се основните пазари Полша, Великобритания, Чехия, Германия, Израел и Словакия. 

„Влизането на България в Шенген не предполага много големи промени. Новият процес, които трябва да контролираме, е разделянето на пътниците от зоните, от които пристигат“, добави директорът на аеропорта.

Мария Габриел за влизането ни в Шенген: Исторически ден, защото е в резултат на обединение

През този туристически сезон Летище Бургас ще обслужва полети от над 85 дестинации в 25 държави. Първите чартърни полети за сезона трябва да бъдат изпълнени през първата половина на месец май. С тях ще пристигнат първите организирани групи туристи от Белгия, Нидерландия, Великобритания. От втората половина на същия месец започват и чартърните полети от Германия. За първи път в историята на Летище Бургас ще се изпълняват чартърни полети от португалския град Порто. Друг изцяло нов пазар това лято е Косово. Първите туристи от Прищина ще пристигнат в началото на месец юни.

Пред БТА кметът на община Поморие Иван Алексиев посочи, че почти всички 13 общини в област Бургас вече имат разрешение от общинските си съвети за включването си в новото Сдружение „Фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище Бургас“. До средата на април трябва да е приключила правната процедура по създаването на организацията.

Напредват и преговорите с общините Ямбол и Сливен, които вероятно също ще се включат с членски внос, каза Алексиев.  

Последвайте канала на

Владимир Василев
2303 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.04.01 | 00:10

6
Трябвало е и по един свирчок да врътнат на всеки пътник по този... "значителен повод" ... да ви е@а майчицата проста:)))!
Ukraina55

2024.03.31 | 12:45

1
Мразя рашистите, защото един циганин ме изнасилваше в лудницата на ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...беше издълбал звезда на тясното ми дупенце....ПРЪЦ...МЯУУУУ...
Киро Тъпото

2024.03.31 | 17:10

5
Ще те изнасилват,докато си жива.
Цв

2024.03.31 | 15:50

4
Въх, защо така се излагате?
Георги Кирязов

2024.03.31 | 14:45

3
Ей сега вече ще ни разкажете играта

2024.03.31 | 14:22

2
Майка ви малоумна !

Добави коментар

Водещи новини