Когато мафията си има държава или „Още за брането на гъби по време на избори“

  • 27 март 2024 17:06

  • 3580
  • 0
Когато мафията си има държава или „Още за брането на гъби по време на избори“
© Novini.bg

Искам за секунда да ви измъкна от опиянението на което там риалити шоу гледате, за да ви потопя в реалността, където живеят и ще живеят децата ви, където ви определят заплатата и здравеопазването, където ви определят и цените за парното и тока. Благодаря за вниманието. 

Знам, че е много интересно каквото там се лее по телевизора, но погледнете замалко тук, че пак ще ходим на избори. И, ако пак 65% от вас си гледат телевизия и в изборния ден, ще имаме още от същото. Лудостта е да правите едно и също нещо всеки път и да очаквате различни резултати. 

Има една стара индианска поговорка: Земята не я наследяваме от дедите си, а я взимаме назаем от децата си

Брането на гъби в деня на изборите води до това децата ви да живеят в държава, чийто облик не сте избрали вие. Чиято политика не сте избрали вие. Чийто управници (или гробари, според зависи) не сте избрали вие. 

Когато мафията си има държава, държавата прави възможно мафията да може да ви наема на работа за жълти стотинки. Тогава може и здравеопазването да е корумпирано и поставените за шефове на болници да ви прибират парите за подкуп, за да спасят близките ви. Или – съответно – да ги оставят да умират. Те ще бъдат оставяни на тези постове, защото от всички корупционни практики, които им минават през ръцете, те отделят процент за мафията. Мафията ги държи там, където са. Когато мафията си има държава, то това става държавна работа…

А вие продължавайте да ходите за гъби в деня на изборите и после питайте многозначително: Ама вие защо се коалирате с тия или ония?! 

Защото такава е „волята“ на българския гласоподавател – разнопосочна. Ние сме различни хора с различни вкусове и гласуваме за различни партии. Някои от тях, за съжаление, са крайно неподходящи. И съответно на нормалните им се налага да се коалират с по-опетнените и става мазало. 

Но поне гласуваме. 

А масата от ежеминутно мрънкащите са вечните гъбари и цъкачи на копчета на дистанционното, които последно са гласували преди 15 години най-вероятно за кой да бъде изгонен от къщата на биг брадър. 

Ако си спомняте, последните избори – кметските – имаха рекорден брой невалидни бюлетини. 

Не знам дали осъзнавате, но с хартиените бюлетини става още по-трудно да се бори мафията. И вместо това да ви мотивира допълнително, вие напълно се отказвате. И се отдавате само на мрънкането.

Това ли значат татуировките ви „Дела трябват“ и „Свобода или смърт“?

Количеството на четения на новини за чалгарки, силиконови звезди, плеймейтки и гаджетата им, кой коя е… коя на кого е… и колко нови кубика си е сложила – е голям червен флаг за това какво интересува народа. 

Тези се четат десетки хиляди пъти, стотици хиляди пъти. Новините, от които ви зависи бъдещето и животът – сте ги оставили да чегъртат дъното на класирането на четенията. 

И другото, което не мога да разбера – в тая държава мутрите мразим ли ги или ги обичаме? Корупцията мразим ли я или само завиждаме на ония, които могат да се докопат до нея? Защо най-страшното, което може да се чуе, е думата „реформи“? Да разбирам ли, че си ви харесва както си е? Ако е така – защо тогава е това непрестанно мрънкане и оплакване? Искате германски заплати? А кой да ви ги даде? Местните бейове, които умират от смях, като им кажат, че трябва да плащат заплати и осигуровки? Чували сте за присвоените бизнеси. Това става, когато мафията си има държава. 

Два инструмента имаме ние – обикновените хора: протестите и изборите. 

Протестите ни са вяли разходки с веене на знаменца; или са против ваксините; или – ако са наистина сериозни – са по повод футбола…

Изборите ни са… прерийни храсти се търкалят из изборните секции и щурци се чуват. Истинският „глас“ на народа се лее във Фейса и на маса. Точно там, където няма никакъв смисъл. 

А ето ви още една информация, която да си предъвквате наум:

Омбудсманът отива в Страсбург, заместничката ѝ много изненадващо (дали?) си подаде оставката. 

Сега за служебен премиер имаме останали осем възможни кандидатури. Пет са на ГЕРБ, две са на ДПС, едно е на ПП. Едното на ПП е Андрей Гюров (подуправител на БНБ)… не само статистически шансовете му са нищожни. 

Служебният ви премиер ще е толкова политически независим, колкото водата е суха. 

Сега пак очаквам да има вой от „демократите“ как кандидатите им не са съвършени и чисти като сълза. Пак ще питат: ама защо вие се коалирахте с тези и онези, мръсници такива.

Отговорът е много прост: защото вие си питахте ушите и си чесахте… … вместо да гласувате и се наложи коалиция. Не бяхте доволни, че кандидатите не са абсолютно съвършени по вашите стандарти и предпочетохте да оставите статуквото да държи юздите. 

Между избора: „малко по-добре“ или от „същото зле“, вие с навирен нос избрахте същото зле

И сега питате защо не са ви направили швейцарци на балканите…

И сте сърдити. 

Както искате. Сигурен съм, че ще успеете да скалъпите някакво извинение и обяснение за пред децата си, ако ви питат какво и защо сте направили. Сигурен съм, че и много сполучливо ще си намерите кой да ви е виновен. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3580 0

Свързани новини

Водещи новини