Проф. Николай Радулов пред novini.bg: Опасността от тероризъм навред по света се определя като много висока

  • 26 март 2024 15:30

  • 935
  • 0
Проф. Николай Радулов пред novini.bg: Опасността от тероризъм навред по света се определя като много висока
© личен архив

Проф. Николай Радулов е доктор на науките, консултант по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на МВР в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов. Преподава по проблемите на националната и международна сигурност в Нов български университет.

- Проф. Радулов, наред с бушуващите войни, зачестиха и терористичните атаки в някои държави - последно в Русия. Международното политическо положение към момента ли е причината за растящата несигурност в живота на хората навред?

- Огнищата на въоръжени конфликти изискват отделяне на много ресурс, а такъв има преимуществено в САЩ, Русия, Франция и др. държави в ЕС. Няма защо да се учудваме, че

терористичната дейност като че ли претърпява възраждане, защото тя никога и изцяло не е била прекратена. Просто не беше във фокуса на нашето внимание

и погледи, защото през последните години ние сме концентрирани върху събитията в Украйна, в Газа и т.н. Например в Афганистан се правят непрекъснато терористични актове с не малко жертви. Винаги, когато вътрешната сигурност има дефицит на ресурси, това се усеща от терористите – от техните водачи, сред които има не малко добре образовани и находчиви хора. Те добре преценяват кога един атентат би допринесъл най-силно за популяризиране на идеите на дадени терористични формирования. Знае се, че целите на терористичните актове е да внушат на гражданите страх и също така,  че собствените им държави не могат да ги защитят. Резултатите от успешните терористични актове са предварително ясни и дори не е необходимо допълнително да се развяват лозунги. Напоследък в повечето случаи ИДИЛ поема отговорността за своите атентати.

Сн. pixabay

- Какъв е Вашият коментар за зверския атентат край Москва?

- Почти същото се случи през 2015 година във Франция и жертвите също са съпоставими. Независимо от ресурсите, които службите отделят, винаги има пролуки, които престъпниците след внимателен анализ използват за своите пъклени цели. Много се говори, че руските специални служби, въпреки предварителните предупреждения, не са се отнесли внимателно към тази ситуация. Това се случва по целия свят, включително преди време и у нас. Винаги има отклоняващи цели от вниманието на спецслужбите.

За Русия си обяснявам, че това се случи, защото там службите са концентрирани върху случващото се в Украйна. Системата за сигурност на Москва е много силна

– имат мощни камери, системи за разпознаваемост и прочее базови данни. Но трябва да отбележим, че всичко това е в рамките на самия град, а в случая атентатът бе извършен на място отдалечено от столицата. За такива търговски и други обекти руснаците казват, че се намират „рядом”/б.р. наблизо/ на столицата и това понятие се отнася за обекти както на 20, така и на 200 км отстояние от Москва. Там обаче преодоляването на такива разстояния не е проблем и се вземат за около час – колкото пътувам аз от НБУ до летището например.

Групата, която е извършила атентата в Москва е напълно идентифицирана и е разпозната от френското разузнаване като организация, която е планирала извършване на покушения на територията на Франция, но нейната дейност е предварително осветена и предотвратена, поради което тя е преместила дейността си другаде, където в момента мерките за сигурност позволяват да се извърши такова масово убийство.

Сн. pixabay

- Наистина ли терористите вече така лесно преминават от държава в държава, за да сеят смърт и разруха?

- Има многогодишни опити да бъдат идентифицирани международните терористи и техните помагачи, има няколко световни бази от данни с информация за всички тях и др.. Но всичко това бе планирано и технологично разработено преди настоящата глобална емигрантска криза. Начинът, по който се придвижват тези тълпи до голяма степен намалява капацитета на подобни системи. У нас например скоро ще започне да се ползва Шенгенската информационна система, но тя контролира само законно преминаващите през ГКПП. Незаконните емигранти обаче се движат през т.нар. „зелена граница”, която въпреки всичките твърдения за сигурността й, не спира категорично и нацяло потока от влизащи в държавата хора.

Емигранският поток към Европа е с гигантски мащаби.

Подобен проблем има и в САЩ, където до момента откъм Мексико в щатите са влезли около 1 200 000 емигранти. Голяма част от тях не са мексиканци, а афганистанци и др. от огнищата на конфликти в Близкия Изток. Прогнозите на организациите, които се занимават с тенденциите в тази незаконна емиграция са, че до края на годината през границата САЩ-Мексико ще преминат над 2,5 млн. души. Трудно се контролира самоличността на тези преминаващи. Подобна е и ситуацията в Европа, и у нас. Ето например вчера стана катастрофа край София и бе спрян автобус, в който имаше 5-6 емигранти, а шофьорът се оказа сириец, който би трябвало да се намира в общежитие за емигранти, а не пътува по пътищата ни. Накратко, международната ситуация е такава, че терористични удари могат да се направят навсякъде и по всяко време. Франция, където предстои олимпиада, Германия и др. вече обявиха мерки за повишена национална сигурност за антитерористична защита. Опасността от тероризъм се анализира и се определя действително като много висока.

- Каква е Вашата оценка за сигурността в нашата държава?

- Поне видимо у нас се вземат мерки, забелязва се, че въоръжени патрули се движат из града. Като преподавател в НБУ аз съм пряко заинтересован от реда около университета, който се намира в район Овча купел. Наскоро имаше спречквания с емигранти от бежанския център, който е в сърцето на квартала, близо до нашето учебно заведение и съвсем близо до едно училище, също до местната поликлиника. Не мога да коментирам как работи по този проблем ДАНС, защото в такива случаи тяхната дейност няма как да е публична и да се разисква в медиите, защото това поставя допълнителни козове в ръцете на злодеите.

- Можем ли да обобщим, че в крайна сметка нашата европейска толерантност към различните, ни играе лоши шеги? Нали преди време лично г-жа Ангела Меркел покани публично емигрантите от Близкия Изток да дойдат в Европа?

- Несъмнено става въпрос за неразбиране на спецификата и детайлите в националните особености на отделните народи. Г-жа Меркел, когато направи онова свое обръщение към хората от Близкия Изток смяташе, че така ще осигури евтина работна ръка за европейските държави.

Но това са хора, които нямат навиците и способностите да работят в една съвременна технологична държава. Също така се оказаха абсолютно нетолерантни и неприспособими.

Така се стигна до неразбиране и прояви на насилие от тяхна страна, спрямо домакините им. Спомням си, че преди 7-8 години в разгара на пропагандите на мултикултуралността,  депутат от партията на г-жа Меркел беше поканил в дома си един 15-16-годишен емигрант от Близкия Изток, който само след месец в дома им, изнасили дъщеря му! Нужно е да проявяваме човечност и милосърдие към емигрантите, които са в крайна нужда и са трудно защитими - като жените и децата например, но през границите ни не преминават основно такива. Виждат се организираните тумби от млади мъже, сред които има огромна вероятност да има и податливи на тероризъм индивиди.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
935 0

Свързани новини

Водещи новини