Митрополит Антоний: Митрополит Николай е показал на дело какво е направил с твърда вяра и любов

  • 19 март 2024 10:37

  • 1062
  • 2
Митрополит Антоний: Митрополит Николай е показал на дело какво е направил с твърда вяра и любов
© Кадър: БНТ

След час започва извънредното заседание на Св.Синод на БПЦ, на което ще започне процедура по избора на наместник-председател на Св.Синод. След кончината на Блаженно почивния Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, синодът се ангажира да избере наместник-председател в рамките на следващите четири месеца до избора на нов патриарх на БПЦ.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

Митрополит Антоний коментира отказа на пловдивския митрополит Николай да не участва в избора на наместник-председател.

"Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ", каза още той. 

"Всеки един от нас има своите човешки слабости, но митрополит Николай е показал на дело - като видим и пловдивската епархия в какво състояние бе заварена, в какво състояние е в момента. Така, че всичко, което бъде казано, можем да видим на дело какво е направено, наистина с твърда вяра и любов", посочи митрополит Антоний. 

Митрополитът се включи с коментар и по повод гладната стачка на отец Иван в знак на протест и несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за митрополит на сливенска епархия.

"Това е едно самочиние, което е породено от гордостта на този свещеник и това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в църквата се прави с благословение", заяви митрополит Антоний - западно и средноевропейски митрополит в "Денят започва".

"Този свещеник сам изказа защо е на площада и оцени сам своето служение досега, защота за голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, за да прилага приоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение".

Светият Синод избира наместник-председател

"И това, което каза, че група митрополити са взели това решение, това не е вярно. Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е окончателно и е прието единодушно на 12 март от всички членове на Светия синод, така че той застава в момента срещу цялата българска православна църква сам и се опитва да прави внушения. По-добре този свещеник да се обърне към специализирани лица, които да да се погрижат за него, защото изглежда, че той има някакъв духовен проблем в момента и разстройство в душата".

За сливенския митрополит: "Ще бъде обявената датата, ще бъде извършен този избор на първи етап в Сливен и вече на втори етап в Светия синод. Към момента ние сме се съсредоточили днес да изберем наместник-председател на Светия синод, както повелява Уставът на БПЦ, и затова след малко всички членове на Светия синод ще се съберем в сградата на Светия синод, където да гласуваме всички ние митрополити. Митрополитите на Българската православна църква да изберем един из нас, който да бъде наместник-председател на овдовелия патриаршески престол, който да организира, проведе и извърши избора за нов български патриарх".

Този митрополит, който бъде избран за наместник, ще има ли възможност да участва в избора на патриарх след 4 месеца?

"Разбира се, ако отговаря на тези изисквания, защото за избор на Патриарх, той трябва да не е по-млад от 50 години. Да има 5 години митрополитско служение, да отговаря на тези изисквания. Разбира се, той ще участва наравно с всички останали, които имат това право".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1062 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.19 | 11:26

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
ДУХОВНИЦИ!

2024.03.19 | 11:15

1
Хахахааххахахаахаххахахахахахахахахахахаах! Схемаджии, какво е показал, кой тунър най-добре ремапва Nissan GT-R или кой Rolex държи най-добра цена? Всичките сте абсолютни схемаджии и цървули от класа, наместени с връзки. Духовното във вас е духането Ви на управляващите!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини