Кои са гостите, които ще присъстват на опелото на патриарх Неофит?

  • 16 март 2024 06:49

  • 3233
  • 7
Кои са гостите, които ще присъстват на опелото на патриарх Неофит?
© Булфото

Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на патриарх Неофит. Очакванията на Светия синод са да присъстват представители на всяка от тях.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

Варненският митрополит Йоан обясни пред bTV, че с изключение на руския патриарх Кирил всички останали предстоятели са получили информация за реда на опелото.

Сбогуване с патриарха и прослава на неговите дела - опелото ще се води от Вселенския патриарх Вартоломей.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан - временен наместник-председател на Светия синод:
Вселенският патриарх, който заедно с църковните делегации от целия православен свят, ще присъстват на богослужбата, а след светата литургия Негово Светейшество ще оглави и църковното опело.

"Самият факт, че Вселенският патриарх ще присъства има голямо значение, носи послания, но тук е важно, че поканите до другите православни църкви са изпратени снощи късно след обяд след извънредното заседание на Синода", заяви доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в Софийския университет.

Кой ще дойде на погребението носи своята символика. На този етап потвърждение има от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил няма да присъства, но изпрати видеопослание.

"В тези дни на траур поверяваме всичките йерарси на Светия синод на Българската православна църква и целия български православен народ на нашето преклонение и молитва, като молим Всемилостивия Бог да упокои душата на нашия възлюбен брат в Христа, достолепния Неофит, патриарх на Българската православна църква, в обителите на своите преблагословени светци, където няма нито болка, нито печал, но живот вечен. Вечна и блажена да бъде паметта му!", заяви Даниил, патриарх на Румънската православна църква.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3233 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.03.16 | 11:06

7
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

2024.03.16 | 08:31

5
А какво ще търси Украинския тук след като не е поканен а и Украинската църква не е призната от Българската само размирици търсят гадовете

2024.03.16 | 09:41

6
Мирослав Блажев-АТИЛКАТА , ще му духа безплатно .
Teodor

2024.03.16 | 08:29

4
Квииии-Квиииии....

2024.03.16 | 07:19

1
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .
Емѝ...патриот ибан в анала-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.03.16 | 07:48

3
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

2024.03.16 | 07:45

2
удари си чикия да снижиш агресивността си

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини