Митрополит Николай с първи думи след смъртта на Неофит

  • 14 март 2024 15:52

  • 3495
  • 2
Митрополит Николай с първи думи след смъртта на Неофит
© Bulphoto (архив)

"Противоречие е имало и между апостолите Петър и Павел и никой никого не е нарекъл разколник. Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, противоречия и разногласия, но в крайна сметка: "Където са събрани двама-трима" - казва Христос - "в Мое име, там съм и Аз посред тях". Светият дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, на мнозинството на Светия Синод. А на последното събрание видяхте решенията - пълно единодушие" - това коментира пред БНТ Пловдивският митрополит Николай във връзка с противоречията покрай избора на Сливенски митрополит.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

Светият Синод ще реши дали да отложи този вот, докато бъде избран нов патриарх или не, добави митрополит Николай.

След кончината на Негово Светейшество Българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на ще бъде спазена точно и стриктно процедурата, регламентирана в действащия устав на Българската православна църква, увери Негово Високопреосвещенство.

Почина Негово Светейшество патриарх Неофит

"Загубата за Светата ни църква и българският народ е огромна. Негово Светейшество Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на сам себе си и целия си живот на Христа Бога и на Светата църква отдаде. Затова, убеден съм - вечен и блажен ще пребъде в благодарната българска памет молитвеният спомен за него. Бог да го прости и упокои във Вечното си царство", каза още Негово Високопреосвещенство.

Тъжната вест коментираха и Ловчанският митрополит Гавриил и Силистренският митрополит Яков. 

"Загубата е голяма, защото си отиде един дългоценен човек. Отношението на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на към хората беше винаги със смирение и любов, а това е много важно те да усетят, че има искрени отношения", каза пред БНТ Ловчанският митрополит Гавриил.

За покойния патриарх митрополит Гавриил каза: "Стараеше се, ако може да даде добър съвет, да укрепи човека, да го вдъхнови, да му помогне в труден момент, да не изпада в униние. През последните години станахме много близки и винаги му целувах ръка и той на мен. Да взимаме пример от неговото миролюбие и от неговата богословска подготовка. Той беше един прекрасен богослов и голям деец на църковното пеене". 

По отношение на избора на нов глава на Българската православна църква, митрополит Гавриил каза, че няма да е лека задача, но се надява, че тъй като нищо не става без Божията воля, да се избере който ще е най-подходящ и който ще се справя най-добре с проблемите и да води църквата напред.

Силистренският митрополит Яков пък подчерта, че Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на е бил учител на всички във вярата и в добродетелите. "Това е човек, който даде целия си живот в служение на Бога и на хората, който беше наш учител и лично мой учител не само по книга, но и учител във вярата, в добродетелите, пример за всички човеци", каза митрополит Яков.

Той подчерта, че няма разделения в Светия Синод покрай касирания и отложен избор за Сливенски митрополит:

"В Светия Синод решенията са диктувани от Светият Дух. Разделения нямаме в Синода, това, че има някой някакво различно мнение не значи разделение. Духът, който цари между членовете на Св. Синод, е духът на любовта, което Негово Светейщество постоянно ни учеше".

Разкриха причината за смъртта на патриарх Неофит

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Неофит бе на 78 години. Сега предстои да бъде избран нов патриарх. 

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години - той беше избран през 2020 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.14 | 16:56

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

2024.03.14 | 16:26

1
Туй момче е най-добро за патриарх.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини