Водещите новини! FactCheck: Мрежа у нас разпространява дезинформация от 4 години. Константинов: Заплахата от Магнитски 3 е надвиснала (и още…)

  • 13 март 2024 19:26

  • 1392
  • 13
Водещите новини! FactCheck: Мрежа у нас разпространява дезинформация от 4 години. Константинов: Заплахата от Магнитски 3 е надвиснала (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 13 март   

 

Над 100 различни групи и страници във "Фейсбук" функционират в мрежа, в която се разпространява дезинформация от 2020 година насам. Групите набират популярност в разгара на пандемията и първоначално се фокусират върху темата за Ковид-19, мерките срещу разпространението на вируса и ваксините.

С началото на войната в Украйна мрежата се пренасочва към разпространяване на проруска дезинформация. Запазва се обаче водещият принцип всяка тема да се използва за антисистемни послания, насочени конкретно срещу редовните правителства, управлявали страната от началото на пандемията насам.

СНИМКИ + внимание!: дълъг текст с разследване и примери

FactCheck: Мрежа от над 100 групи във Facebook разпространява дезинформация от 2020 година насам

***


Няма да има предсрочни парламентарни избори и ще има правителство. Политиците ни достатъчно добре разбраха новината от 8 март, че до края на месеца ще има нов списък „Магнитски“ 3. Това мнение изрази Михаил Константинов в интервю пред БНР.

„До края на месеца ще се публикува поредният списък „Магнитски" 3. А дали ще се публикува зависи как се държат българските политици. Недвусмислено предупреждение, което много добре беше разбрано от политиците“.

Михаил Константинов: Заплахата от Магнитски 3 е надвиснала

***


„Не съм забелязал някаква тревожна тенденция, нито пък някакво успокояване. Проблемите са еднотипни, говорим за тях от години насам и дотам си оставаме“. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по Нов Нюз бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод инцидентите в центъра на София от последните дни, предизвикали протест срещу мигрантите.

„Инцидентите в София към този момент са с доста неизяснен характер. ОЧЕВИДНО ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ТОЗИ, КОЙТО НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА НИ ПРЕДСТАВИ. В същото време е ясно, че с наближаването на евроизборите една такава тема може да бъде използвана за политическо противопоставяне и тя ще бъде използвана, заяви Йорданов.

Емануил Йорданов за мигрантите: Проблемът не е този, който някой се опитва да ни представи

***

Президентът Радев обяви кога връчва първия мандат

***


Министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова заяви, че не се предвижда замразяване на минималната работна заплата, предаде БНР.

Шалапатова: Не се предвижда замразяване на минималната заплата

***


Котаракът Георги ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми. Това е решението на Дирекционния съвет на Народна библиотека „Иван Вазов“ след  получени становища от Общинско предприятие „Екоравновесие“ и РЗИ.

Припомням, че след разгорялата се обществена дискусия по повод съдбата на животното, ръководството отправи запитвания до компетентните институции, за да съобрази решението си с нормативните изисквания за допустимост на отглеждането му в сградата.

Котакът Гого остава в библиотеката

***


Коклюшът, известен като магарешка кашлица, набира скорост през лятото, предупреди проф. Тодор Кантарджиев пред Телеграф.

За разлика от другите инфекции коклюшът се разпространява в топлите месеци. За последната седмица в България има 10 нови случая. Така от началото на годината официално регистрирани с инфекцията са 34 души, което е с 10 пъти повече от миналата година по същото време. За сравнение 20 души са заболели за цялата 2023 година.

Проф. Кантарджиев: Един кашлящ с коклюш заразява 17 души без ваксина

***


Може би думата „изненадващо“ е малко пресилена… 

Вицепрезидентът на „Лукойл" Виталий Робертус изненадващо е починал на 54-годишна възраст, съобщи агенция „Интерфакс", като се позова на съобщение на компанията.

В него се посочва, че той е постъпил в „Лукойл" веднага след завършване на висшето си образование и е работил за компанията вече 30 години.

Внезапно е починал вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус

***


„Принудени сме да нанесем удари по военни позиции, разположени в градовете Белгород и Курск", заявиха в „Телеграм" три прокиевски бойни формирования, наречени Легион „Свобода за Русия", „Руски доброволчески корпус" и батальон „Сибир". 

„За да се избегнат жертви сред цивилното население, призоваваме всички незабавно да се евакуират от тези градове", допълниха те.

Базирани в Украйна руски въоръжени групировки призоваха мирните жители на погранични руски градове да се евакуират

***


„Ние подготвяме изненади за деня на така наречените избори за президент на Русия, това заявиха от групата Бойни отряди „Алексей Навални", предаде израелската медия мигнюз.

В обръщение, разпространено в социални мрежи, членове на организацията декларираха, че избирателните участъци са техни легитимни цели. „Ние подготвяме изненади на 17 март", посочиха те.

„Избори без Навални не са избори", бяха категорични от групировката.

Ние още отмъстим на Владимир Путин за убийствата на Навални (16 февруари тази година в наказателната колония „Полярен вълк", в руската част на Арктика), Борис Немцов (27 февруари 2015 г. в самия център на Москва) и други опоненти на властта в Москва", добавиха от Бойните отряди „Алексей Навални".

Бойни отряди "Алексей Навални": Подготвяме изненади за деня на вота

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1392 13

Коментари 13

Добави коментар

2024.05.25 | 09:04

13
❤️ Г­о­­­р­­е­щ­и­ ­­м­о­м­­и­­ч­­­е­т­­а­­ ­­­в­и­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­в­а­т ­-­­ X­1­­8­.­­F­­­U­­­N
БИВОЛ

2024.03.13 | 23:20

12
Долу Усрайна.

2024.03.13 | 22:48

11
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man
Хм...

2024.03.13 | 22:18

10
Дезинформация от четири (4)години ???? ....Къса ви е паметта-она не е спирана от 9ти9ти 44та !!!!!
БИВОЛ

2024.03.13 | 20:57

9
Калина Андролова е пълен боклук

2024.03.13 | 20:11

4
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2024.03.13 | 20:51

8
браво на братушките, Бог да ги пази и помага

2024.03.13 | 20:13

6
Братушки, елате и ни освободете от нацистите предатели!
Братушка

2024.03.13 | 20:15

7
Мързи ме, оправяйте се...

2024.03.13 | 20:12

5
МИТРОФАНОВА, МОСТ НА ВЕЧНА И НЕПОБЕДИМА ДРУЖБА!

2024.03.13 | 20:11

3
ПУТИН, РАДЕВ, ЛУКАШЕНКО- ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ!
МАГНИТСКИ.

2024.03.13 | 19:45

2
ВЪРВИ.ТАМ.КЪДЕТО.ИМА ДЖУРНАЛИСТИ

Добави коментар

Водещи новини