Част от светите мощи и одежди на св. Петка Търновска се съхраняват в храма с нейното име в Сливен

  • 05 март 2024 13:37

  • 393
  • 1
Част от светите мощи и одежди на св. Петка Търновска се съхраняват в храма с нейното име в Сливен
© Pixabay

Част от светите мощи и одежди на света преподобна Параскева - Петка Търновска се съхраняват в храма с нейното име в Сливен, съобщи предстоятелят на църквата отец Йоан Петров.

Те са положени на място за постоянно съхранение в храма на 3 март, неделя, когато са били отслужени Света литургия и молебен към светицата. Православните християни ще имат възможност да им се поклонят по всяко време, каза още отец Йоан.

Икона с вградени мощи на света Петка има вече храм "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол

Частицата от светите мощи е от централния храм "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол, където през февруари, т.г. бе въдворена икона с вградени мощи на Света Петка.

Света преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ Петка Българска, е сред най-почитаните светици в България и в православния свят. През 1238 г. цар Йоан Асен II и Търновският патриарх Йоаким ги пренесли в българската столица. Житието й е написано в следващия век от свети патриарх Евтимий.

След падането на Търново под турците, мощите й били отнесени във Видин, оттам - в Белград, а от 1641 г. те се пазят в храма "Св. Трима светители" в град Яш, Румъния.

Последвайте канала на

Нора Виткова
393 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.05 | 17:47

1
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини