Росен Желязков: Трети март е денят, в който България застана гордо на картата на Европа

  • 02 март 2024 20:06

  • 1931
  • 49
Росен Желязков: Трети март е денят, в който България застана гордо на картата на Европа
© Булфото (архив)

"Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа, като страна равноправна с останалите европейски народи. Поклон пред героите, да живее България!" Това каза председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети по време на тържествена церемония по повод Трети март на централния площад “Севтополис” в Казанлък след като прие почетния караул на 61 Стрямска механизирана бригада, предаде БТА.

"Казанлък заема особено място на картата на българския исторически летопис", посочи той. "Това е град, който познава и героизма, познава и величието, познава разрушението и опустошението", напомни председателят на парламента.

"Казанлък заема много важно стратегическо място няколко месеца по-късно, когато през януари 1878 година се превръща в предвестник на Сан Стефано," посочи още Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети.

Председателят на парламента отбеляза, че именно тук се водят първите преговори за примирие. "В този град братът на император Александър II Николай Николаевич води преговори с турските пълководци и очертават границите на жадувания български суверенитет в рамките на Българската екзархия, тези граници, които ще бъдат лелеяна мечта за поколения българи", каза той.

"В този град се очертава българският национален идеал и много малко не достига Освобождението да стане факт още тогава", отбеляза Желязков.

"Независимо от това славните битки, които българските опълченци на Шипка са изковали, дават основание още тогава да е ясен изходът на войната. Казанлък е град на герои и е част от всички градове, които със своята саможертва извоюват свободата на отечеството, което няколко години по-късно ще бъде съединено и впоследствие обявено за независимо. Това дава за нас днес повод за национална гордост и повод да славим и да тачим нашите предтечи, да се чувстваме горди и да бъдем достойни за тяхното дело", каза още той.

Затварят прохода Шипка в 20 часа

“В навечерието на 3 март децата от Казанлък направиха своите стихотворения в памет на загиналите и в чест на Националния празник”, каза кметът на общината Галина Стоянова. “Те записаха стиховете и емоциите си във връзка с Трети март. Краят на тази детска емоция ще завършим със стихотворението на Валентин Йорданов”, посочи тя и поздрави своите съграждани с Националния празник на Републиката.

На церемонията в Казанлък присъстваха кметът на общината Галина Стоянова, областният управител Ива Радева, заместник-областният управител на Габрово Даниела Маринова, съветниците на президента Румен Радев Димитър Здравков и Александър Пулев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, представители на местни и държавни институции, общински съветници, граждани.

Тържествата започнаха с водосвет за здраве и благопреуспяване на българския народ, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и церемония по издигане на националния флаг пред сградата на Община Казанлък. Празникът продължи на площад “Севтополис” с прожекция на филма “Опълченците на Шипка” на режисьора арх. Пламен Мирянов и с поетична композиция и завърши с тържествена заря проверка.

Честванията по повод Трети март продължават утре край Паметника на свободата на връх Шипка.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1931 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар

2024.05.25 | 09:27

49
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­и­ ­­­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­­­т­а­­ ­­в­и­ ­­­о­­­ч­а­­­к­в­а­­т ­-­ X­­1­­8­.­F­U­N
Иванов

2024.03.04 | 14:51

48
С Русия да, но без путинския режим и кликата около нея

2024.03.03 | 09:37

47
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo
бтв минетите

2024.03.03 | 09:10

46
този спермояд няма право да говори за 3 март
Охлюва

2024.03.03 | 08:26

45
80 години КОМУНИЗЪМ стигат!

2024.03.03 | 08:21

44
Който може да мисли,ще се сети че Русия е водила завоевателна война по онова време.Едва ли Руските князе-избити в последствие от болшевиките са се насландисвали едни нищо и никакви си 500 години да ни освобождават!Путин -за съжаление на БКП-за онова време дори не е бил и заплануван да се ражда!
Баба Ванга

2024.03.03 | 08:21

43
Който може да мисли,ще се сети че Русия е водила завоевателна война по онова време.Едва ли Руските князе-избити в последствие от болшевиките са се насландисвали едни нищо и никакви си 500 години да ни освобождават!Путин -за съжаление на БКП-за онова време дори не е бил и заплануван да се ражда!
Джелезо ...

2024.03.03 | 06:11

42
Днес е неделя.За атентата през 1923 г. на църквата "Света Неделя" има много хвалебствия.
Плешив селендур

2024.03.03 | 05:41

41
Болшинството от българите от български произход работят за идеите на турските поробители.
КРАДЕЦ КОКОШКАР

2024.03.03 | 05:32

40
...................

Добави коментар

Водещи новини