Специалисти обсъдиха на семинар предизвикателствата пред новия български език

  • 01 март 2024 13:58

  • 230
  • 2
Специалисти обсъдиха на семинар предизвикателствата пред новия български език
© Pixabay

Специалисти в сферата на превода, редакцията и медиите споделиха своя опит по отношение на трудностите пред българския език. Това стана в рамките на семинара „Предизвикателствата на новия български: чужди думи, превод, медии и езикова практика“, който се проведе днес в Дома на Европа в София.

Европейските институции говорят с тежък административен език, защото за тях е важна точността и прецизността на това, което се казва. Те говорят на 27 държави и не се отчита местният контекст, няма отношение към това как публиката в тези държави ще възприеме съобщението, каза Свилена Георгиева, преводач, служител по езиковите въпроси, представител на Генерална дирекция (ГД )"Писмени преводи" на Европейската комисия (ЕК). 

Преводачката на „Времеубежище“ бе наградена с отличие от министъра на културата

Георгиева посочи, че медиите трябва да превеждат от "европейския" български на "човешкия" български и даде пример с неправилния превод на „Green deal“, който не е „Зелена сделка“, а „Зелен пакт“. Думата сделка моментално отнася читателя към търговската област и може да се създаде негативна конотация, поясни тя. 

Георгиева представи възможностите на платформата "Интерактивна терминология за Европа" (IATE) и нейните функции. Тя е многоезична, междуинституционална, публична, интерактивна и с огромен ресурс, обясни специалистът. Там има и термини от ежедневния живот, такива във връзка с най-новите събития, изрази от научни области, термини, свързани с конкретна държава, регион, култура, политическа система, добави още Свилена Георгиева.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
230 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:29

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­­и­ ­м­о­­м­­­и­­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­а­к­в­­­а­т ­­­-­ X­­1­8­.­­­F­­U­N

2024.03.01 | 21:46

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини