Доколко сте подготвени за законите на джунглата, които с такова настървение тикахте да дойдат?

  • 29 февруари 2024 18:12

  • 2178
  • 0
Доколко сте подготвени за законите на джунглата, които с такова настървение тикахте да дойдат?
© Pixabay/Novini.bg

Един от най-великите учени на нашата епоха – Нийл деГрасе Тайсън (който не обича да го наричат „брат на Майк Тайсън“ (а и не е)) – написа една шеговита „прогноза“, която още по-шеговито озаглави „ПРОРОЧЕСТВО“ с драматични големи букви, оградени от ***, за по-голям ефект. 

Разбира се (но и за съжаление), пророчеството е майтап. 

Щеше да е добре да можем да се надяваме, че предсказанието за изчезването на социалните медии ще се сбъдне, но…

Както и да е. Първата част от пророчеството обаче ми се струва доста реалистична. Мрачно-реалистична. Ето го цялото:

*** ПРОРОЧЕСТВО ***

Когато Изкуственият Интелект усъвършенства дийп-фейка на хора, места и неща, никои новини няма да бъдат обект на доверие. Никои. Дори онези, които досега вярваха на фалшиви новини, ще започнат да смятат, че някой е фалшифицирал техните фалшиви новини. В този момент време-пространственият континуум ще се разцепи, ще се отвори и ще погълне всички социални медии от интернет. 

***

Помните ли света отпреди социалните медии? Никой не ти крещеше, че си тъп, защото си качил песен на тая група, а не на оная. Никой не се смяташе за задължен да ти дава напътствия в живота… добре, де – никой непознат поне. Хората, които не се познаваха, се опитваха да комуникират учтиво помежду си. Интернет беше префинена версия на живия живот. 

Пояснявам за по-младите, които не помнят: хората в интернет всъщност бяха ПО-ЛЮБЕЗНИ, отколкото в живия живот. Честно!

След това се появиха социалните медии. Всеки се почувства длъжен да каже какво мисли, как се чувства, какво предполага, за какво мечтае, какво е ял и какво ще яде. После дойде възможността да качваш снимки и нещата се ориентираха повече към яденето и да… ей, тия три неща. Възможността да си изкуствено известен роди манията да събираш лайкове. Не, не ти носят нищо, не можеш да си купих сирене с тях, но си фалшиво известен в интернет. А това е бустер за егото. Имаш „последователи“? Еха-а-а! Колко? Сто? Ех-а! Исус е имал само 12, ти имаш сто!

Появи се „професия“ инфлуенсър. Хора, които се снимат как отварят кутии с неща, получават рекламни договори за милиони. Защо? Защото имат публика. Хората може и привидно да мрънкат, че ги заливат с помия, но ако помията не се търсеше, то тя нямаше да се предлага. Съжалявам, че трябва да си казваме очевидни неща, но…

… явно трябва. 

Имам наблюдения и в този новинарски сайт, който четете – позитивните, „добрите“ новини не се храчат особено. Реакциите са „що ни занимавате с това?“ Най-много вървят скандалите, кой кого е обидил, кой кого е заплашил или наранил, клюките и, разбира се, намеците за голотии. Последното съвсем не и е ясно защо през 2024 г. все още е „най-“, при положение, че интернет прелива от безплатни такива снимки и видеа, че дори цели платформи за това съществуват. Както и да е. 

Важното е, че тълпата, която реве: „защо само лоши и пошли новини ни показвате, искате да ни съсипете психиката ли?“, същевременно не обръща внимание на нищо друго освен на лошите и пошлите новини. Какво намира в тях и защо се преструва, че не ги иска – не мога да знам; знам само чистата статистика от четенията и посещенията на всяка отделна новина. 

Вземете например новината „Брадли Купър за дъщеря си: Не знаех дали изобщо я обичам“. Гръмко заглавие, нали? Аз обаче слушах подкаста Armchair expert, в който даде въпросното интервю, и това – за дъщеря му – не ми направи никакво впечатление, защото контекстът е коренно различен и не, нямаме „новина“ тук. Но така написано… привлича повече четения, нали? 

Ще дойде време, когато нормалните хора ще спрат да говорят, защото ще ги е страх, че думите им ще се изкарат от всякакъв контекст, ще се преиначат и ще заприличат на едно голямо л**но. И просто ще млъкнат. Ще останат да говорят само безочливите тъпанари и наглите политици, слагачи и популисти. 

И това ще стане, драги зрители, защото публиката не смята нормалното и доброто за „секси“. Търси скандала и грозното. И затова на „тезгяха“ ви се предлага скандал и грозно. Защото това търсите. 

***

Знам (защото помня времето, когато не беше така), че онлайн комуникацията беше спокойна и възпитана, радвахме се на чудото да можем да комуникираме в хора на хиляди километри. Всеки беше приятел, когото още не си срещнал. А не – както сега – враг, когото още не си напсувал. 

Днес мнението на безработния, полуграмотен ракийопитек, който не е ставал от дивана в продължение на 3-4 години, стои до мнението на ядрения физик или до това на професора по биология.

Тази им визуална близост даде самочувствието на всеки (изплескал си мнението публично) да смята, че той е равен по знания и важност с въпросните ядрен физик или професор по биология. 

И се сърди, ако те си позволят да не се съгласят с него. Което е по-неразбираемото – обвинява ги в „цензура“. 

Цензура може да оказва държавен орган, а не „някой в интернет“. Някой е интернет може само да не ти обръща внимание или да ти се смее.

Да не ти обръщат внимание или да ти се смеят не е същото като да те цензурират. Неотдавна един наш… „режисьор“ (поради липса на друга дума, съжалявам) се оплака, че са го цензурирали, защото не му пуснали „филмите“ (за Левски и Ботев, подсказвам) по националната телевизия. Има ги в YouTube, ама и там никой не ще да ги гледа. Не за свалени, не са забранени. 

Не знам на хората, които се занимават с изкуство, някой при раждането им да им е обещавал, че каквото сътворят – ще бъде задължително пускано по националната телевизия. Но човекът твърди, че е цензуриран и не приема твърдението, че филмите му не стават и просто никой не иска да ги гледа. 

Това му „възмущение“ е цветущо изразено в… точно така, познахте – в социалните медии. Надълго и нашироко говори как не му дават да говори. 

***

А сега в картинката се намеси и Изкуственият Интелект и, разбира се, фабрикантите на фалшиви новини веднага го взеха в арсенала си. 

Интересно е обаче как лагерите са така поляризирани, че хората от тях вярват на каквото си искат. „Лагерите“ го разбирайте както си искате, защото не смятам да превръщам този текст в безкраен чаршаф/манифест, в който да обяснявам и за разделението на крайни-такива и крайни-онакива, путинисти и нормални; имате очи, имате уши, имате мозъци, знаете за какво говоря. 

Взимайки една истинска новина, те могат автоматично да я обявят за фалшива, ако не им харесва. Вече имат „прецедент“, на който да стъпят – съществуването на дийп фейк им позволява да наричат „дийп фейк“ каквото си искат. 

Както и взимайки една очевидно фалшива новина, те са готови да определят за истина, без значение колко „дупки“ от неточности и разминавания има тя. 

И ето така… новините се оказаха не друго, а просто въпрос на избор на какво да вярваш, като истината тук далеч не е фактор. Фактор е източникът – дали е „наш“ или е „техен“. 

Ако е „наш“, е новина. Ако е „техен“, е фейк. 

Но на „политиците“ и разпространителите на „новини“ вече не им е достатъчно да им вярвате, за тях е важно да сте агресивно и войнствено настроени към опонентите им, защото искат да ви използват като оръжие (понякога и буквално). Затова ви надъхват да мразите и ви втълпяват агресията като основно и единствено средство за решаване на спорове. 

И така, уважаеми зомбита, които тепърва ще възпитавате и деца – това е новият свят, създаден с немалка помощ и от вас. Той няма да има късмета време-пространственият континуум да се разцепи, отвори и погълне всички социални медии от интернет. Не, ще си живеете с тях и в тях. Това е новото нормално и можете да забравите за старото, защото то, както се оказа, не ви харесва.

Намирате го за нещо пълно с добри маниери и възпитание, които вие смятате за присъщи на загубеняците. Сега е времето да си помислите доколко сте подготвени за законите на джунглата, които с такова настървение тикахте да дойдат. Знам, знам – всичките си мислите, че точно вие сте тигърът в джунглата, няма какво да ви се обяснява, вие сте най-великите. Математиката обаче казва друго. Вижте и онова малкото, дето тича около вас… бъдещ инженер/лекар/адвокат или бъдеща храна? Не се мръщете, вие така пожелахте да изглежда светът. 

_______________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2178 0

Водещи новини