Кметът на Дупница Първан Дангов: Търсим Ивана в ромската махала

  • 29 февруари 2024 16:51

  • 34753
  • 7
Кметът на Дупница Първан Дангов: Търсим Ивана в ромската махала
© Bulphoto (архив)

Търсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница. Това заяви пред „Телеграф“ градоначалникът Първан Дангов.

След изчезването ѝ бе сформиран кризисен щаб по издирването на момичето. Ученичката изчезна на 22 февруари. Тогава тя си тръгнала от училище, оставяйки телефона и раницата си. По-късно якето й бе открито преди тунела за главен път Е79. По думите на кмета именно в този район се намира махалата. „Връщаме се отначало“, каза Дангов.

След изчезването на момичето градоначалникът назначи проверка във всички училища на територията на града - общо 8 - 6 общински училища и 2 професионални гимназии. Проверката цели да установи колко са децата със специални образователни потребности.

Държавната агенция за закрила на детето: Има пропуски в училището на изчезналата Ивана

„Ще вземем мерки. Знаете ли колко деца аутисти има, които пребивават в училище и за тях държавата дава пари и ефектът е никакъв“, каза Дангов. Ще се види и кои деца имат по-особено поведение, да не би да се крие още някой такъв случай, за който родителите ги е срам да кажат.

„За да направим превенция, и то спешно, ние трябва на първо място да идентифицираме тези деца, да разговаряме с родителите, да назначим адекватни форми на лечение, които да се спазват. Колкото и да е клиширано, имаше едно време „системата ни убива“, но ние май пак сме в този филм“, коментира той. В тази връзка той обясни, че не е оптимист относно развръзката на случая.

„В Дупница ще инициирам едно обществено обсъждане и ще вдигна паметник на ненужните деца. Заради Ивана, която е най-малко виновна. Да ни стои като обеца на ухото“, каза още кметът.

Дангов коментира и реакцията на ръководството на училището, където е учила Георгиева.

Директорката Виолета Стефанова обясни преди няколко дни, че Ивана не е тормозена в училище, а тя е тормозила децата с поведението си. Дангов определи изказването на директорката и на класната ѝ ръководителка Весела Владимирова като „отвратително“.

„Те в момента влизат в оправдателен режим. Как може директорката да казва, че Ивана била тормозила съучениците. То е обратното“, категоричен е той.

Градоначалникът разказа, че момичето се принудило да подстриже косата си, защото са ѝ залепили дъвка. „Тя е била натикана в ъгъла от съучениците си. Представяте ли си как се е чувствала, за да си хвърли телефона? С това заболяване за нея телефонът е бил всичко - връзката ѝ с външния свят“. Дангов бе категоричен, че ако се окаже, че в училището са бездействали, ще напише доклад до министъра на образованието. Той обясни, че Ивана е била заплашена от изключване заради поведението си, за което тя няма вина.

„Получих информация за други два случая от същото училище. Директорката е действала по следния начин - има дете с проблемно поведение - изключваме го. Сталинският метод - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем“, каза още той и допълни: „Докато в образоването продължава практиката парите да следват ученика, директорите ще искат да имат повече ученици, за да имат повече пари от държавата. Но такива, които им създават проблеми - не ги искат. Вижте колко е отвратително“, каза той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
34753 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Venera

2024.03.01 | 22:03

7
Боже, Боже! Пак учителите виновни!

2024.03.01 | 09:11

6
Абсолютно вярна е всичко, което сте написали. За такива деца трябва друга среда, да обшуват и учат с други като тях. Защото правилно казвате: страдат децата - и тези с аномалии, и другите. Нито едните напредват в материала, нито другите усвояват нещо. Колкото и грозно да звучи, това е самата истина...
Този кмет

2024.02.29 | 19:46

5
Хабер си няма от деца със специални образователни потребности. Това са деца аутисти, олигофрени, които се делят на различни степени, съобразно което се прилагат специфични програми за обучение, възпитание, развитие. С тях се работеше преди години в специални, помощни училища от специалисти олигофренопедагози. Те получаваха специална подготовка в СУ и институти. Получаваха 25% по-високо възнаграждение за трудната и отговорна работа. Децата се обучаваха в класове от 7-14 ученици и с всяко се работеше индивидуално.ю Закриха ги тези училища, като много други. Там попадаха и социално и педагогически занемарени деца. В един град имаше 500 такива, събрани от областта. И се водеха на отчет, работеше се за вграждането им в соца. Къде са сега подобни подрастващи. Повечето скитащи, необхванати, или внедрени там дето не се чувстват добре сред другите деца, които странят от тях, обиждат ги...Самите нещастници не могат да постигнат никакви знания, несъобразени с техните дефицити. Изпитват омраза, нежелание и невъзможност да се подчиняват на правилата. Пречат в часовете, децата им се смеят, създават хаос. Някои им подражават. Ресурсните учители ги извеждат от редовните часове, уж работят с тях, но нищо не могат да постигнат . Затваряме си очите за истината. Страдат децата - и тези с аномалии, и другите. За учителите е практически невъзможно да работят за постигане целите на обучението в такава обстановка. И не бива да се изисква от тях това, за което не са учили и не са подготвени.

2024.02.29 | 18:37

3
ЕГА СИ И ТЪПИЯ КМЕТ.ЕЙ ВРЪЗКАРЧЕ, КАТО МИСЛИШ ЗА ЕДИН УЧЕНИК,КОЙ ЩЕ МИСЛИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ. ОТ ДУМИТЕ ТИ ЛЪХА ПРОСТОТА И ПРОСТАЩИНА,А НЕ ОТ ДУМИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ. ЖАЛКО ЧОВЕЧЕ!

2024.02.29 | 19:40

4
Ти си задръстен бе
Емѝ...ЯМ си изпражненията от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.29 | 18:32

2
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Новини бг

2024.02.29 | 17:49

1
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИ АТИЛКАТА-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ СИ ПРИЗНА ,ЧЕ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ СИ ПИШЕЛ САМ и БИЛ ЩАСТЛИВ ПЕДАЛ ИБАН ОТ САНИТАРИТЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.....СЕГА СЕ ИБАВА ЛИ с НЕГО и БИЛ НЕЩАСТЕН...ХОМОДУХАЧ...

Добави коментар

Водещи новини