Доходното здание в Русе ще бъде ремонтирано и реставрирано за близо 600 хил. лева

  • 22 февруари 2024 15:43

  • 452
  • 2
Доходното здание в Русе ще бъде ремонтирано и реставрирано за близо 600 хил. лева
© Фейсбук/Пенчо Милков

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от 582 хил. лева. Това съобщи за БТА заместник-кметът по хуманитарните дейности на Русе Енчо Енчев. 

Началото на ремонта на сградата вече е поставено.

Проектът включва реставрация на главните фасади, както и реконструкция на технически инсталации. Предвидено е също цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от дограмите, както и частичен ремонт на покрива заради течове. Ще се работи и по инсталацията за водоснабдяване и канализация, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата. 

"Това е дългоочакваният ремонт на Доходното здание. В последните 20 години не е правен толкова сериозен ремонт. Има нараняване по каменната обшивка на сградата, а от там са се появили плесени и други корозионни процеси. По купола има елементи, които трябва да се подменят. Надявам се, че това ще приключи до 15 март т.г., когато е началото на международния фестивал "Мартенски музикални дни", каза Енчев. 

Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето на Доходното здание. "Там ще бъдат монтирани и помпи за отводняване. Ще бъде изградена и нова мълниезащита, тъй като сегашната е силно корозирала с времето и на места е прекъсната", каза още Енчев. 

По думите му ремонтът трябва да приключи до края на годината. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
452 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.22 | 17:07

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.22 | 16:28

1
От както се помня го ремонтират и реставрират.....вече 35 години.....

Добави коментар

Водещи новини