Средствата за подпомагане на семейства за новородени деца в Монтана да се увеличат предлагат общинари от ГЕРБ-СДС

  • 22 февруари 2024 13:49

  • 99
  • 1
Средствата за подпомагане на семейства за новородени деца в Монтана да се увеличат предлагат общинари от ГЕРБ-СДС
© Novini.bg/ Canva

Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС, които са мнозинство в общинския съвет в Монтана, са подготвили нова наредба за подпомагане на семействата с новородени деца, съобщи на пресконференция общинският съветник Станимир Стоев.

Новата наредба предвижда средствата, които се дават на семейство за новородено в общината дете, да се увеличат – от 300 лева за първо дете на 400 лева, и от 500 лева за второ дете на 600 лева. За пръв път се предвижда да бъдат подпомагани и семейства, които осиновят дете до 10 години. Също за пръв път се предвижда да бъдат подпомагани и семейства на студенти, от които поне единият родител е от общината и има адресна регистрация по постоянен адрес в Монтана поне шест месеца.

През миналата година в бюджета на общината за подпомагане на семейства с новородени деца са били заделени 60 000 лева, като от тях са изразходвани 37 100 лева. През тази година предвидената сума е същата, като общинските съветници имат готовност да предложат увеличение, ако средствата се окажат недостатъчни.

„С промяната на наредбата правим жест към семействата и искаме да покажем нашето положително отношение към тях,“, обяви Стоев.

Групата на ГЕРБ-СДС е подготвила и нова наредба за подпомагането на семействата с репродуктивни проблеми по процедурата инвитро. Тя предвижда средствата, отпускани на едно семейство, да се увеличат от 2000 на 2500 лева, съобщи още Стоев. Той уточни, че през миналата година за тази процедура общината е изплатила на местни семейства 26 373 лева.

Двете нови наредби вече са пуснати за обществено обсъждане и в комисиите на общинския съвет, очаква се те да бъдат приети в края на месец март и да влязат в сила веднага.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
99 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.22 | 17:12

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини