ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

  • 21 февруари 2024 07:40

  • 1269
  • 4
ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа
© Novini.bg/ Canva

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3" - една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни.

"Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри", обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

ТЕЦ "Марица Изток 3" бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания "КонтурГлобал", която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. "КонтурГлобал" продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в "Юнайтед груп" - собственикът на "Виваком".

Работата на централата вече минава на търговски принцип - когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3" електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh - далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам.

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. "Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента", каза още изпълнителният директор на централата.

В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости.

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение, инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1269 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.02.21 | 10:21

4
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
ТОКА СЕ ПРОДАВА НА ТУРЦИЯ

2024.02.21 | 09:33

3
А ВЪГЛИЩАТА ГЯУРИТЕ ГИ КРАДАТ ОТ МЕН!
РУСКИЯ ШПИОНИН

2024.02.21 | 09:31

2
МАН ГАСАРА КОСТОВ ГО ДАДЕ НА ЧИ ФУТИТЕ! НЯМА НИКАКВА АМЕРИКА!
Евлоги

2024.02.21 | 08:18

1
Вашта мама гнусни предатели.....съд и бесило за сключилите договорите с евроатлантическите педали...

Добави коментар

Водещи новини