Водещите новини! Разплете се възелът с председателството на СОС. Българската делегация се върна от Украйна с брониран влак (и още…)

  • 08 февруари 2024 13:23

  • 1119
  • 3
Водещите новини! Разплете се възелът с председателството на СОС. Българската делегация се върна от Украйна с брониран влак (и още…)
© СОС/ДПС/НС/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 8 февруари   

 

Цветомир Петров от ПП-ДП-СС бе избран за председател на Столичния общински съвет.

Осмият опит за избор се увенча с успех. Преди началото на заседанието Вили Лилков от "Синя София" обясни, че именно Петров ще заеме този пост, но временно.

Цветомир Петров бе избран за председател на СОС, той с първи думи

***


„Осъзнавам отговорността, която се стоварва върху раменете ми. В този фрагментиран общински съвет ще бъде трудно, но пък затова понякога трудните решения трябва да се взимат и да се опитаме да извадим най-доброто от Общинския съвет в следващите шест месеца“. 

Това заяви пред журналисти Цветомир Петров от ПП-ДБ и „Спаси София“, избран временно за председател на Столичния общински съвет (СОС), предаде репортер на Novini.bg.

Той посочи, че не вижда причина да не се разберат с общинските съветници за председателите на комисиите.

Цветомир Петров: Ще бъда диалогичен, ще работя с всички колеги

***


Васил Терзиев подчерта, че като човек, който иска да живее в правова държава, би се съобразил с решението на съда, дори да не съвпада с мнението му. „Нямам проблем с това да се проверят всички секции в София“, добави столичният кмет.

„Най-накрая можем да започнем работа. Нещо, което за три месеца досега не успявахме. Днес на 8-ми от осмия път потвърдихме народната мъдрост: седем пъти мери, един път режи. Успяхме да направим тази важна крачка“. 

Това каза пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, след като Столичният общински съвет най-сетне избра председател.

Васил Терзиев: Ако гласовете в София се преброят отново, вероятно ще се окаже, че имам повече

***


Днес Народното събрание прие промени в Кодекса за социално осигуряване, с които бе дадена възможност на репресираните от комунистическия режим да получат достойни пенсии.

Предложението е на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, подкрепено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанас Атанасов от ДБ и Кирил Петков от ПП и депутатите от ДПС.  

Сега законът дава възможност на репресираните, които са били в затвори, трудово възпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и навършилите 16 години за времето, през което не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да придобият срещу заплащане до три години недостигащ осигурителен стаж.  

Пеевски: Днес поправихме една несправедливост спрямо репресираните от комунистическия режим

***


Депутатите и председателят на Народното събрание Росен Желязков бяха на визита в Киев, където имаха ключови срещи, включително с Володимир Зеленски.

Българската делегация се върна от Украйна с брониран влак

***


Изтрити са били телефоните на убития миналата седмица Мартин Божанов – Нотариуса. Смята се, че това е станало след стрелбата. Сигналът за убийството е бил подаден 50 минути след като Божанов е ликвидиран с един куршум в главата. В първите минути след стрелбата той е бил жив.

Телефоните на Мартин Божанов изтрити, проверяват кой ги е върнал към фабричните им настройки

***


„Започнаха да се опитват да рушат ЕС отвътре - тоест да отслабят политическото ниво на ЕС. Виждаме това по примера на Виктор Орбан, който се опитва да блокира и да саботира основни политики на ЕС“.

Весела Чернева: Опитват се да рушат ЕС отвътре

***


„Мощен взрив разтърси руски завод, който произвежда бойни ракети", това написа вестник „Украинская правда".

„Експлозията стана в днес в предприятие в град Воткинск (в югозападната автономна република Удмуртия). Взривът предизвика пожар", добави медията.

„Към мястото на иницидента бяха изпратени пожарникарски автомобили и медицински екипи. На този етап няма данни за жертви и пострадали", посочи още „Украинская правда".

Мощен взрив разтърси ракетен руски завод

***


Руските войски, които от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка в Източна Украйна, атакуват града "със значителни сили", съобщи днес кметът Виталий Барабаш, описвайки ситуацията на места като "просто невъобразима", предаде Франс прес, цитирани от БТА. 

Руските сили атакуват Авдеевка, кметът на града: Ситуацията е много напрегната

***


САЩ съобщиха, че са нанесли снощи удар на иракска територия, при който е бил убит командир от шиитската групировка „Катаиб Хизбула", предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

САЩ: Ликвидирахме командир на групировката "Катаиб Хизбула" в Ирак

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1119 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:45

3
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­­и­­ ­­­м­­­о­­­м­и­­­ч­е­т­­­а­­ ­в­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­к­в­­а­­т ­­-­­­ X­1­­­8­­­.­­F­­U­­­N
москва

2024.02.08 | 15:37

2
набарам ли те с виню те е б авам м айка та изродска

2024.02.08 | 13:52

1
СЛАВА НА РУСИЯ! ПОБЕДА! БЪЛГАРИЯ ЦЯЛА СЕГА ВАС ГЛЕДА!

Добави коментар

Водещи новини