Водещите новини! Грипната епидемия превзема още градове – вече са 10 областите със специални мерки. Хамас готви нова офанзива (и още…)

  • 30 януари 2024 13:28

  • 1218
  • 2
Водещите новини! Грипната епидемия превзема още градове – вече са 10 областите със специални мерки. Хамас готви нова офанзива (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 30 януари   

 

Велико Търново и Ямбол са в грипна епидемия от днес. Мерките ще останат в сила до 5 февруари.

Двете области са деветата и десета в страната, които въвеждат временни противоепидемични мерки.

Още две области у нас вече са в грипна епидемия

***


Причината – отпаднало е основанието, на базата на което се е произнесъл първоинстанционният съд, а именно – необходимостта обвиняемата, като майка, да се грижи за малолетните си деца, едно от които в кърмаческа възраст. 

Към момента със заповед на Агенцията за социално подпомагане децата са настанени при родителите на убития, които се грижат за тях. 

Съдът върна в ареста Габриела

***


„Тогава някои неща ни се сториха смущаващи, но все пак той я бе избрал и считахме, че тя е добър човек. След време това се оказа невярно“.

„Габриела изчезна бременна с детето и роди тайно. За Пейо започна поредица от мъки и изпитания във връзка с полагането за грижи за детето. Виждаме, че това нещо се случва и с Велико Минков. Това води и до съмнения, че може да се грижи за децата“, каза тя.

Близка на убития Пейо Пеев проговори за Габриела

***


Съд одобри издаването на европейски заповеди за арест (ЕЗА) за шестима руски граждани, обвинени в тероризъм заради четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България. 

Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

От посочените действия се установява, че България е посещавана от шестима руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности.

Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия", посочва държавното обвинение.

Съд одобри арест на шестима руснаци заради взрив на склад на Гебрев

***


Международната организация за борба с корупцията Transparency International представи резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2023 година.

Докладът посочва, че значителните проблеми на България с върховенство на закона и олигархичното влияние все още остават. Това се случва въпреки програмите за „законодателни реформи“ и липса на стабилност и предвидимост на правния ред.

България с най-добра оценка за борба с корупцията за последните 10 години

***


„Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор“.

Мария Габриел след срещата си с турския външен министър: С Турция споделяме обща отговорност за мир в региона

***


Румънска копейка…

Връща се към събития и териториални борби от средата на 19 век. 

Реакцията на Киев не закъсня. Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, определи като „тревожни“ изказванията на Клаудиу Тързиу и допълни, че трябва да се зачита суверенитетът на държавите.

„Призивите на Тързиу са последователни: На 4 март 2022 г., дни, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, той каза: „Мисля, че има нужда от размразяване на отношенията между Румъния и Русия, признавам необходимостта от добро сътрудничество между Румъния и Русия, готов съм да дам рамо в това отношение", коментира Антон Герашченко, цитиран от румънския вестник „Адевърул”. Той допълва, че подобни претенции за украински територии е имало и от крайнодясна партия в Унгария.

По правило – крайнодесните в Европа и света днес са все русофили или в приятелски отношения с Путин и се слагат на руснаците. 

Та, нищо ново и тук. 

Румънски националист призова Румъния да анексира територии от Украйна

***


„Германия е гръбнакът на европейската отбрана", каза началникът на отбраната на Германия пред ДПА в Берлин. Той определи учението „Квадрига" като „важна стъпка към готовност за война с цел възпиране на противника".

Най-висшият германски военен подчерта специалната отговорност на страната си в НАТО

***


Турция е на първо място по неравенство в доходите спрямо страните от ЕС, показва доклад на турския синдикален институт за проучвания ДИСК-АР, подготвен въз основа на данните на националния статистически институт на страната Тюркстат за разпределението на доходите през 2023 г., съобщава новинарският сайт Хаберлер. 

Турция е на първо място по неравенство в доходите от страните от ЕС

***


Хамас се прегрупира в Северна Газа, готвейки нова офанзива, пише британският в. „Гардиън“.  

Според изданието бойците на движението са се завърнали в Северна Газа, където мобилизират силите си срещу израелските войски и възстановяват администрацията си, след като през последните месеци бяха изтласкани оттам от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), посочва вестникът като се позовава на хуманитарни работници, местни жители и израелски официални представители.

"Хамас" се прегрупира в Северна Газа, готвейки нова офанзива

***


Камерън каза, че на палестинците трябва да се даде „политически хоризонт за насърчаване на мира в Близкия изток". Той започва четвъртото си посещение в региона, откакто беше назначен за външен министър през ноември. Обединеното кралство носи отговорността да определи как би изглеждала палестинската държава, каза той на прием късно снощи в Уестминстър.

Лондон обмисля признаване на палестинска държава

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1218 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.30 | 13:45

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex
Данчо

2024.01.30 | 13:41

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини