Спас Ташев: Бързо се топим, защото имаме силно влошена възрастова структура на населението

  • 29 януари 2024 15:34

  • 740
  • 1
Спас Ташев: Бързо се топим, защото имаме силно влошена възрастова структура на населението
© Novini.bg/ Canva

Ще продължим да бъдем една от бързо топящите се нации, защото имаме силно влошена възрастова структура на населението. Това каза пред БНР доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН и обясни:

"Във високите възрасти имаме натрупване на население, което по чисто биологични причини през следващите години ще напусне този свят. Имаме доста по-малък брой население в детеродна възраст. Ако погледнем тенденциите в раждаемостта, ние всъщност не сме толкова зле, а сме дори доста над средните европейски показатели. За 2022 г. тоталният коефициент на плодовитост е 1,78 при средно за Европа 1,56". 

Министър Шалапатова: Решени сме да рестартираме демографското развитие на България

Той подчерта, че с оглед на тенденциите, които протичат в нашата страна, резултатите не са толкова стряскащи:

"Тенденцията не е лоша, но лошото здравеопазване и натрупването на население във високите възрасти ще продължи за известен период от време да оказва лошо въздействие върху демографските показатели на страната".

Резултатът при демографските политики се вижда след години и затова най-важното е да има приемственост, обясни доц. Ташев и коментира:

"През последните години нямаме правителства с изпълнен мандат, а без гаранция за приемственост по отношение на дадена политика, трудно ще решаваме демографските проблеми. Ако се надграждат, а не да се отричат, можем да имаме успехи".

Според него е скъсана връзката между науката и практиката, тъй като в България има достатъчно разработени политики, които да бъдат използвани за решаване на демографските проблеми.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 00:12

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини