Мартин Владимиров: Вятърните мелници ще допринесат за по-голямо биоразнообразие в Черно море

  • 29 януари 2024 08:15

  • 1271
  • 3
Мартин Владимиров: Вятърните мелници ще допринесат за по-голямо биоразнообразие в Черно море
© БНТ

Тези вятърни централи допринасят за по-голямо биразнообразие в Черно море. Причината е, че постаментите, върху които се закачат турбините създават рифов ефект. Един постамент издържа колония от 4 тона миди, те се закрепят автоматично и привличат огромен поток от риби. Ветрените паркове създават убежище за тези риби.

Това заяви в "Денят започва" Мартин Владимиров - енергиен експерт, Център за изследване на демокрацията.Според него рибарите имат притеснения за това, че ще им бъде ограничено правото да ловят калкан.

"Около офшорните вятърни паркове ще се създаде естествено скривалище за калкана, така ще се размножи повече и всички ще спечелим повече", каза Мартин Владимиров.

Мартин Владимиров обясни, че вятърните мелници ще бъдат изградени по-навътре в морето, където вятърът е по-силен.

Рибари: Ветропарковете ще ограничат риболовните зони в Черно море

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма е нарушен културния елемент на екосистемата с изграждането на ветропарковете.

Мартин Владимиров коментира, че ще се направи подробен план за приоритетни зони за разработване на офшорни вятърни паркове, като този план ще включва анализ, оценки на рискове за туризма и други морски дейности.

"На 6 февруари ще има кръгла маса в НС, където всички заинтересовани страни ще бъдат поканени, за да изкажат мнение. Навсякъде в Северна Европа, където има офшорни вятърни паркове се развива туризъм, свързан с парковете", обясни Мартин Владимиров.

По думите на проф. Румен Драганов този летен сезон ще бъде застрашен, ако туристите усетят, че нещо не е така, както им е било обещано.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1271 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
айдеее

2024.01.29 | 09:59

3
отворено общество черпи колонията с тази слузеста брзродна слуга

2024.01.29 | 09:56

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
еко идиот

2024.01.29 | 08:57

1
Зелени идиоти .

Добави коментар

Водещи новини