Геомагнитната буря затихва

  • 28 януари 2024 08:19

  • 2291
  • 4
Геомагнитната буря затихва
© Pixabay

Последен ден от геомагнитната буря, след като миналата неделя от Слънцето беше наблюдавано мощно изхвърляне на намагнетизирана плазма от най-външния слой на звездата.

Това обявиха от Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA), информира бТВ.

Днес ще има слаби смущения в земното магнитно поле, а според прогнозата за космическото време до края на следващата седмица вероятността дори за слаба геомагнитна буря е минимална.

Какво представлява геомагнитната буря?

Слънчевата буря, известна още като геомагнитна буря, възниква, когато слънчевият вятър - състоящ се от заредени частици, които постоянно се движат от Слънцето - взаимодейства с магнитното поле на Земята или магнитосферата, причинявайки значителни смущения, според НАСА. Видът и тежестта на това смущение зависят от колебанията на слънчевия вятър, които могат да предизвикат значителни промени в теченията, плазмата и полетата в земната магнитосфера.

Как слънчевите бури могат да повлияят на технологиите

Според NOAA интензивните геомагнитни бури могат да „бомбардират“ Земята със субатомни частици, което от своя страна може да доведе до смущения в навигационните системи чрез смущения в радио- и GPS-сигналите, както и в електрическите мрежи.

Поредни магнитни бури

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2291 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.28 | 11:47

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Мишо

2024.01.28 | 11:44

3
Така изглежда на светла хемороида след като върне от родното и село
Емѝ...Ибана съм-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.01.28 | 10:57

2
Електра, баба гицка, Гочо Булгара, Хан Крум...Наде.жда Дойчева....това ,съм АЗ ..ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК ОТ ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

2024.01.28 | 10:23

1
ALO....NOVINI BG MAIMUNI DOLNI...AMERIKA SE RAZPADA....NJMA LI DA GO OTRAZITE....PRODAZNI MAIMUNI DOLNI

Добави коментар

Водещи новини