Ще се отрази ли на трафика в Благоевград безплатният градски транспорт за децата?

  • 18 януари 2024 08:24

  • 680
  • 1
Ще се отрази ли на трафика в Благоевград безплатният градски транспорт за децата?
© Novini.bg/ Canva

От 1 февруари децата до 14-годишна възраст ще ползват безплатно градския транспорт. Това стана възможно с промени в наредбата за компенсиране на разходите на фирмите, извършващи тази услуга по договор с общините. Регламентирани са още намаления на картите за пенсионери, инвалиди, ветерани от войните. 

19 850 са учениците от първи до седми клас в Област Благоевград, които от 1 февруари могат да се възползват от безплатен градски транспорт, където го има. Близо 5000 е таргет групата в областния център. За улеснение на родителите, заявленията за издаване на карти могат да се подават и по електронен път. Въпросът за навременното изплащане на компенсациите от страна на държавата към фирмата, извършваща услугата по почти всички градски линии, остава болезнен, признава собственикът ѝ Марио Богданов. 

Безплатно пътуване за децата до 14 г., за да ходят на училище с автобуса, не с коли

"Това е добра стъпка в положителна посока за хората. Но от друга гледна точка е разписано как държавата би трябвало да компенсира. Да се надяваме, че ще си спазят това, което са разписали в техните наредби и закони. Разходът е голям. В рамките на следващия месец да си дадат компенсациите ни устройва, но ако се забави 2-3 месеца, вече не е добре", коментира Богданов пред БНР.

Очаква се тези промени, освен социален, да имат и екологичен ефект. Въпросът е ще намалеят ли семейните автомобили, с които родителите водят и взимат децата си от училище. При силно ограничените възможности за паркиране в Благоевград това е от голямо значение и за безопасността около училищата. Сутрин и вечер спирките на градския транспорт са заети от коли, а автобусите спират на пътното платно. Видимостта е нулева, инцидентите се увеличават, контролните институции ги няма, споделят наблюденията си жители на областния център: 

"Това е ежедневно. Всяка вечер е така. Няма как да пресичат, те са деца, не могат да се ориентират."

"Пред всички училища е така. Отговорността е на общината. Тук точно, на това място, никога не съм видяла полиция."

"Не се съобразяват с правилника. Всеки си прави, каквото иска. Това създава реална опасност от произшествия."

Проблема отчита и Марио Богданов от превозваческата фирма:  "Автобусът спира на платното. Хората от автобуса слизат на платното. Но тези хора къде да спрат с колите? В крайна сметка страда цялото общество. В момента не сме общество."

Вместо да се опитат да решат този проблем, бивши и настоящи управленци в Благоевград водят публични спорове в социалните мрежи кой и как ще използва държавната субсидия от 3 милиона лева за градския транспорт, в който от миналата година с една линия се включи и новосъздаденото общинско дружество с  6 нови електробуси. Общински ли да бъде градският транспорт, или услуга, предоставяна от частни фирми? Отговорът не е в световната литература, а в прецизните и обективни сметки. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
680 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.18 | 10:00

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини