Кметът на Банкя: Водният цикъл на района е основен приоритет за 2024 г.

  • 09 януари 2024 13:14

  • 672
  • 1
Кметът на Банкя: Водният цикъл на района е основен приоритет за 2024 г.
© wikipedia

Кметът на Банкя Рангел Марков разказва за текущите и предстоящите проекти в града. Проектът за водния цикъл на Банкя е в ход и включва 30 км. трасета в района. Изпълнени са повече от половината от тях, а улиците, които в момента са разкопани ще бъдат асфалтирани цялостно.

Банята в Банкя функционира след реставрацията вече от повече от година, а "Софийски имоти" ЕАД постепенно увеличават услугите, които предлага тя.

"Това, което е важно да кажем е, че на практика ние продължаваме нашата работа, тъй като това е пореден мой мандат като кмет на Банкя. Реално от следващия ден след изборите имаме възможността да започнем с проекти, които вече са стартирани и да продължим по тяхната работа. Разбира се, имаме и абсолютно нови проекти с амбицията в рамките на мандата те да бъдат завършени. Голямото предимство е, че нямаме прекъсване на работния процес. Имаме започнати проекти, като този за водния цикъл, който изпълняваме в момента. Това са вътрешно кварталната канализация и водопровод, който е изключително мащабен проект - 30 км. трасета на територията на Банкя. В момента са изпълнени повече от половината", сподели Марков.

Той посочи, че банята се стопанисва и управлява от софийското дружество "Софийски имоти" ЕАД за срок до 3 години.

От дружеството постепенно и поетапно се увеличават услугите, които се предлагат в балнеолечебницата.

Историята на гр. Банкя като балнеоложки курорт стартира от 1900 година, през 1907 г. започва строежът на банята и е завършен през 1911 година. Марков поясни, че идеята е да се направи експозиция около зоната на каптажа, за да могат посетителите да видят откъде тръгва историята на града.

По думите му "Вазовият дъб" е мястото, където през 1900 година Иван Вазов е написал един от най-хубавите си разкази "Утро в Банкя".

Там ще бъде обособена зона за литературни четения, а от инициативния комитет на града са предложили да се построи паметник на бележития български писател. В един от големите паркове в централната градска част на Банкя ще бъде обособено място със специално оборудване за хора, претърпели инсулт. Там те ще могат да правят своята рехабилитация на чист въздух. Проектът за реконструкция на този парк ще бъде изпълнен в рамките на 2 години.

"Големият плюс на Банкя е, че е курортно място. Това е и голямото предизвикателство за мен като кмет, защото урбанизацията на големия град със сигурност влиза в противоречие с курортния дух. И затова казвам предизвикателство, именно защото голямото строителство и многото посетители до голяма степен влияят именно на този спокоен, тих курортен дух, с който Бонкя разполага и който е едно от големите предимства. Не случайно Банкя е едно толкова предпочитано място, защото има собствен характер, който ние всячески се опитваме да съхраним", сподели Марков. Той сподели, че от управата на града имат ясна концепция как да го развиват. Водният цикъл е важен както от екологична гледна точка, така и откъм стандарт на живот.

Изтичане на газ в Банкя

"Сега изпълняваме третия етап. Ще имаме над 70% направена канализация в Банкя, имаме готовност за още 10 км., с които се надявам да имаме възможност да кандидатстваме още следващата година за ново финансиране за вътрешнокварталните улици така, че да стигнем съвсем до кварталите", подчерта той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.09 | 17:07

1
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. То.ва лека.рство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

Добави коментар

Водещи новини