„Браво“, магистрати. С най-елементарните престъпници няма оправяне; ние чакаме с големите да се справите…

  • 08 януари 2024 15:46

  • 1936
  • 0
„Браво“, магистрати. С най-елементарните престъпници няма оправяне; ние чакаме с големите да се справите…
© Getty Images/Novini.bg

Не мога да разбера – Наказателния кодекс за какво го имат? Подпират си вратата с него ли? В него ясно, подробно и конкретно пише какво представлява насилието срещу животни, как се дефинира и как се наказва. 

Откъде се появяват обвинения в „хулиганство“? 

Пуснаха на свобода мъжа, влачил куче с колата си

Какво значи „хулиганство“, при положение, че в Наказателния кодекс пише какво престъпление е. Защо импровизират? Неможене, незнание или са си казали, че това е прекалено незначително, че да наказват човека? 

Така ли?

Тълкуваме си НК, както ни дойде, както сме на кеф? Да не дразним хората, дето ще си кажат, че за милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. Да е доволен Андрешко, ще си газим законите, че да не мрънка народът? 

Той, „народът“ ще си мрънка, това е ясно. Но, ако и дребните престъпления се откажете да санкционирате – вече хептен няма смисъл от заплатите ви. 

Ето ви я „логиката“, събрана в един пример. Като си каже „народът“, че то „за хората няма закони, те тръгнàли за животните да се грижат“…

… това звучи все едно пациент, който лекува рак, да се разболее от грип, да иде в аптеката да си купи лекарство за грипа и съседа да го срещне и да го почне: „Е-е-е… бè ти имаш рак, къде си тръгнàл от грип да се лекуваш бе!“

Да бе, верно! Къде си тръгнàл?

Тръгне някой да помага на животните, запее хорът на мрънкачите: то за пенсионерите няма, тия тръгнали за животните. 

Помогне някой на пенсионерите, запее хорът: то за сираците няма, тия тръгнали за пенсионерите. 

Помогне някой на сираците, запее хорът: тия, дето майка им ги фърлѝла, сега ние требе ги храним, то за работниците няма, тия седнали за чуждите деца. 

И така… 

И за да е доволна тая маса, едни магистрати (а и, подозирам, от нежелание да се занимават) си тълкуват Наказателни кодекс как им дойде.  

Ами така кажете. Адвокатите на дилърите да поискат и те „хулиганство“ и противообществени. Убийците? И те – „хулиганство“, две години пробация и животът си продължава. Така де… техният продължава. 

Разбирам да нямаше описано престъплението, да импровизират, колкото да му дадат някаква присъда. Но го ИМА. Написано. 

Или магистратите, след като са завършили университет, повече не са отворили НК да го прочетат и наистина старото им издание стои в ъгъла – да си подпират вратата с него?

Не вярвам. По-скоро вярвам, че това се прави нарочно, за да се пускат насилниците – по „преценка“, че това не е – видиш ли – кой знае какво престъпление. 

И на тях им се разминава. И пак, и пак, и пак. Колко време преди да закачат и влачат човек?

От тия, дето миналата година напълниха криминалните хроники (застрелял бившата, натъпкал я в багажник, застрелял съседа си, друг застрелял съседа си, рязал бившата) колко от тях имат „епизоди“ с насилие над животни през живота си, ама разследващите са „забравили“ да ни го споменат (или са забравили да го проверят изобщо!)? Защото знаем, че насилниците започват първо с животни. Откъде го знаем ли? Описано е в разследванията на ФБР от целия 20 и началото на 21 век. 

Едно и също си говорим и пак нищо! 

Превенция! Така се спасяват хора. Не с чувалите за трупове да вървим след убиеца, а при първите прояви на садизъм да е наказан. Пре-вен-ци-я! Кое не е ясно? 

Ние все сме „изненадани“. Ама как може такова нещо да направи………. А, като погледнеш миналото му – влачил кучета, рязал лапи, ритал, тровил. Да бе… КАК ЛИ наистина може такова нещо да направи?!

Полицаите не го намират за кой знае какво, я хванат няколко такива, я – не. После – и малкото хванати – като отидат пред съда, обвинението им едно такова – келяво, все едно са ги хванали да пеят на висок глас, едва ли не. 

И ни ги връщат обратно сред нас. Да вършат садизма си пред очите на деца. 

За какви реформи в кое си говорим, при положение, че с НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ престъпници не могат или не искат да се справят? Буквално най-елементарните.

Ние чакаме схеми, корупция, поръчкови убийства… Ние луди ли сме?

За големите престъпления – не може, пречи им се, политически кръгове се мешали, много влияние, много „чадъри“, много нещо. Добре. 

А за дребните… за дребните не им се занимава. Прекалено са дребни. 

И какво остава? 

За какво са ни тия РЕФОРМИ, при положение, че никой не е**ва да спазва Наказателния кодекс, който ВЕЧЕ го има? През 2011 г. имахме РЕФОРМИ. След години битки на граждани и граждански организации, най-после влязохме законово в 21 век и записахме, че насилието над животни е престъпление. Експерти обясниха, че това насилие е знак и предпоставка за насилие над хора в последващ етап. 

13 години оттогава насилието не спира, не намалява и не се наказва. Няколко глоби и това е. 

И? За какво ни бяха тия „реформи“?

И следващите „реформи“ ли ги гласите такива – на хартия?

А на практика – още от същото? 

За какво са ни „реформите“ ви? За какво сте ни и вие – писачите на „реформи“, при положение, че не можете да накарате подопечните си да си мръднат пръста и най-елементарно престъпление да накажат?

Как планираме да излезем от това, Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните, Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в

Да се надяваме ли на превенция или все ще вървим след ПРЕДВИДИМИТЕ престъпления, да се вайкаме „как може такова нещо?“, като бабички на пазар?

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, вие нещо да предложите по отношение на случващото се? Например един-два въпроса в парламентарния контрол, колкото да се сетят министрите, че съществува Наказателен кодекс, с който едни хора явно си подпират вратите? 

Някой, нещо? 

Ще ставаме ли държава или още от същото? 

Собственичката на обесеното в Старозагорско куче: Изпитах неописуем ужас като го видях

Пиян мъж уби куче с вила в Монтанско

Изверг уби с ритници котка на оживена улица в Бургас

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
1936 0

Свързани новини

Водещи новини