Забраняват да се пие от водата в село Сусам заради повишена радиоактивност

  • 06 януари 2024 16:27

  • 970
  • 2
Забраняват да се пие от водата в село Сусам заради повишена радиоактивност
© pixabay

Ограничава се използването на водата за пиене и готвене в част от село Сусам, община Минерални бани, заради радиоактивност над нормата, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково, която е изготвила предписанието.

Лабораторни изследвани на проби са показали стойности на лъчене от 0,109 милисиверка при допустима норма 0,1 милисиверта. От мерките е засегната северозападната и централната част на населеното място.

РЗИ е разпоредила там ВиК операторът да доставя вода в цистерни или водоноски, както и да бъде уведомено населението.

Водата в Харманли и две села е негодна за пиене

Последните рестрикции в региона спрямо водата РЗИ наложи в село Борисавци, община Маджарово, на 22 декември м. г. заради наднормено съдържание на естествен уран.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
970 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.06 | 21:23

2
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
ят

2024.01.06 | 17:56

1
За първи път името на селото се споменава в регистъра за събиране на данък десятък от 1848/9 г. – селото е записано като „Сисам“. Заплаща данък от 4787 акчета. Различните източници са съгласни, че името на селото идва от растението сусам, което, заедно с коприната, памука и тютюна, е бил основна продукция на региона около Хасково. Търговци са идвали от Цариград и Одрин до складовете за сусам, използван като храна и лекарство, и сусамово олио.

Добави коментар

Водещи новини