Докато има независими съдии, има и надежда за правосъдие и демокрация у нас

  • 04 януари 2024 16:20

  • 1940
  • 0
Докато има независими съдии, има и надежда за правосъдие и демокрация у нас
© pixabay

Преди ден стана ясно, че 15 съдии в Стара Загора са си направили отводи и са отказали да гледат делото срещу обвиняемия Г.Г. по случая, придобил известност като "Дебора". Браво на тези магистрати, отказващи да работят под натиска на улицата и на пристрастни и емоционални обществени изблици на неправителствени организации и обществени ведомства. Как един съдия да съди безпристрастно, подложен на такъв мощен натиск? Какви доказателства по делото са събрани от полицаи, следователи, прокурори, адвокати и дали те са годни или не са за произнасяне на ефективна присъда? Това могат и ще кажат съдиите. Дотогава в публичното пространство ще се носи мнението ту на едната, ту на другата страна - еднакво пристрастни и едностранчиви.

Магистратите от Районния съд в града, където е заведено делото, са се отвели, позовавайки се на НПК, който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Съдиите в Стара Загора направиха показно по морално и коректно професионално поведение

по този, меко казано, според криминален случай от самото начало. По закон те имат право на тези отводи и вместо да работят под диктат, избраха да поверят делото в ръцете на техни колеги от други съдилища, които не са от града на липите.

В малките градове е доста трудно човек да защити своята независимост, ако изобщо може да се говори за такава. В това се убедих и лично преди време, когато бях кореспондент в един такъв малък град за големи столични вестници. В малките градове, образно казано, щепсела влиза без кабел, в контакта и гори директно.
Дано примерът да е станал ясен за четящия човек, непознаващ живота извън столицата.
Затова и за да се самоспасят съдиите масово са отказали да гледат този казус, който по тяхна преценка може да ги постави в неблагоприятни условия и обстоятелства и да компроментира тяхната независимост.

"Съдиите трябва за следват единствено закона и да не се влияят от никого.

Съдът, разглеждащ вашето дело, трябва да бъде независим. Това означава, че при вземането на решения съдиите трябва да следват закона и да не се влияят от никого", пише в ръководството по правата на човека.
Освен това е вярно, че магистратите говорят чрез своите решения и не са длъжни да се обясняват на който и да е самозабравил се местен или централен ояден велможа.
Също така е изпитана във времето истина, че когато улицата чрез заинтересовани медии и НПО-та влезе в съдебната зала, от там излиза правото.
Аз вярвам, че една държава е толкова демократична, колкото е независим нейният съд.
Така че - долу мръсните ръчички от магистратите!
 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1940 0

Свързани новини

Водещи новини