Доц. д-р Александър Симидчиев пред novini.bg: Лечението няма съществен ефект върху протичането на респираторните заболявания

  • 03 януари 2024 16:35

  • 2330
  • 0
Доц. д-р Александър Симидчиев пред novini.bg: Лечението няма съществен ефект върху протичането на респираторните заболявания
© бнт

Доц. д-р Александър Симидчиев е депутат от квотата на ДБ, които в настоящия състав на НС са в коалиция с ПП. Той е известен български лекар - пулмолог, член на УС на Дружеството по белодробни болести, председател на сдружение "Въздух за здраве". Преди работеше в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР. Помолих го за експертен коментар по повод на зачестилите оплаквания от пациенти, страдащи от остри респираторни заболявания, кашлица, грип, коронавируси и прочее от "букета" на предимно зимните болести. Напоследък много хора се оплакват от продължаваща със седмици кашлица, без други симптоми. На какво се дължи това?

Кашлицата се провокира от няколко източника, но какъвто и да е вирусът, ако той не засегне определен вид структура, няма да предизвика симптоми.

Кашлицата започва, когато са засегнати някои от трите възможни източника-структури - това са носът, белият дроб и стомахът.

Когато заболяването тръгне от носа, секретът натича назад и надолу и като стигне до дихателните пътища, предизвиква кашлица.
При вторият вариант на възникване на кашлица, са засегнати самите дихателни пътища и тогава се вижда, че тече обилно секрет, а е възможно да се усеща и свистене в гърдите.
Третият възможен начин за стимулация на кашляне, е когато стомахът е поразен от аденовируси, които предизвикват възпаление, връщане на киселини обратно по хранопровода и пак започва кашлица.
Условията за разпространение на респираторни вируси през зимата са благоприятни и те бързо се множат. Лечението, какта се казва, е 7 дни с медикаменти или една седмица без нищо, т.е. при вирусни инфекции не можем да направим кой знае какво, освен при редки изключения като грипа например, който има специфично лечение. Вирусите засягат предимно лигавиците.
Всяка година коронавирусът търпи множество изменения. Като RNK вируси самата им генетична информация се носи от RNK. При ДНК-вирусите, които са двойноверижни, винаги остава едно резервно копие, което при размножаването на вируса пази генетичната информация. Докато RNK-вирусите, които са едноверижни, нямат резервни копия и често се получават грешки при копирането на генетичната информация, което пък води до изменчивост на вирусите. Това е една от причините коронавирусите и в бъдеще да са заплаха за пандемии - те много бързо се изменят в рамките на месеци.

Какви мерки да вземат хората, поразени от респираторни инфекции?

При близо 90 на сто от засегнатите от тези зарази, болестите минат и с лечение, и без такова. Лечението няма съществен ефект върху протичането на респираторните заболявания. Единственото правилно и полезно нещо, което можем да направим като съвестни граждани по отношение на обществото ни, е да се опитаме да не разпространяваме тези зарази. Това означава да се изолираме вкъщи, да носим маски, да не отиваме в аптеки, градски транспорт и магазини, където има много други хора. Това е обществено-лечебно, но не е лично-лечебно.
Нужни са ни повече разяснителни и информационни кампании, които на достъпен език да предупреждават и съветват хората какви мерки да вземат за превенция и по-леко изкарване на тези заболявания, които са естествени за зимните периоди. За рисковите групи - деца под 5 години и възрастни над 65 години, е много важно да бъдат ваксинирани. За тях грипът и коронавирусът може да се превърнат в сериозни и застрашаващи заболявания.


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2330 0

Свързани новини

Водещи новини