Обзор 2023. Част IV (когато посланичката затвори руската църква, МОЧА си отиде, а Хамас нападна Израел)

  • 31 декември 2023 10:20

  • 2431
  • 0
Обзор 2023. Част IV (когато посланичката затвори руската църква, МОЧА си отиде, а Хамас нападна Израел)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

Продължение на Обзор 2023, чиято първа, втора и трета части можете да прочетете ТУК ↓  

Обзор 2023. Част I (когато разбрахме, че сме помагали на Украйна с оръжие, а земетресение порази Турция и Сирия)

ТУК ↓  

Обзор 2023. Част II (когато направи нещо Пригожин, а ние се засилихме с пилона в Рожен… римата е случайна, извинете…)

И ТУК ↓  

Обзор 2023. Част III (когато Зеленски дойде в България и ни благодари, застреляха Алексей Петров и задържаха българи за шпионаж)

...

Стигнахме до…

Октомври 

И този месец го започнахме с онова, с което завършихме и предния, защото темата с „руската“ църква си беше все така актуална и на единия, и на другия лагер им присветкаха бушоните. 

До какво води дългогодишното подменяне на историята с митология, писана по мазетата на КГБ, ли? 

До това:

Ако те плюят – „друга гледна точка“, ако по тях плюят – „език на омразата“. 

Ако не разрешат на каналите на любимите им руски пропагандисти да леят отровни лъжи, за да си оправдават убийството на деца, реват, че им отнемат „свободата на словото“, ако им кажеш нещо, което не им харесва, мечтаят да те пратят в „Белене“. 

Казват, че им било важно да има „и другата гледна точка“, когато тяхната не е достатъчно разпространена. Добре. Обаче същевременно те самите се информират за света само от сайтовете и от профилите на сектантските си лидери-копейки, целувачи на Митрофанския… самовар, една нормална медия не са прочели, викат: лъжат ни фалшивите медии; целият им светоглед е сведен до това какво им кажат по копейските сайтове и по страниците им във Фейсбук. 

Викат: „за кво ми е да ги чета другите?“ Е… нали ТИ каза, че трябвало и другата гледна точка?

Реват за „свобода на словото“, а същевременно мечтаят да дойде кремълска диктатура и плачат за времето на бай Тошо, когато пращаха да копаеш метрото за политически виц. 

До какво води дългогодишното подменяне на историята с митология, писана по мазетата на КГБ

...

И тогава започна още една война. Терористите от Хамас нападнаха цивилни в Израел. Жени, деца, мъже, старци, всички. 

В България пък…

Палестина трябвало да е руска… Няма майтап, ето:

Палестино, Палестино, земльо съветска… и за тебе ли кè се тèпаме?

Междувременно пък, две жени – израелка и палестинка в Америка – показаха на света какво е да си добър съсед и как политика и религиозен фанатизъм нямат място между обикновените хора. 

Мирът започва с мен

...

И направо няма да повярвате кой пак сезира КС заради нарушения интерес на „братушките“…

В края на октомври ние връщахме часовниците с час назад, а един другар се опита – за пореден път – да ги върне с 50 години назад.

А после пък съвсем пресоли манджата и разбрахме защо му е било важно да не му пипат службите; и защо така скачаше срещу реформите там и ги наричаше „чистки“. 

Някой между другото съмнява ли се, че назначеният от Решетников е накарал службите да изфабрикуват „доклад“, че уж можело да се „пипат“ машините за гласуване?

Какво стана после? Махнаха машинния вот. А какво стана ПОСЛЕ? Рекорден брой невалидни и манипулирани ХАРТИЕНИ бюлетини. Хартиени… дето били най-сигурни, щото машини – имало едно лошо такова предчувствие, че можело да ги „пипат“. После се обясни подробно, че не може, но мачът беше свирен, а и хората, които искаха да повярват, и до ден днешен вярват. Също и не вдяват техническите обяснения защо машините не могат да се манипулират по начина, по който се опитаха да им кажат, че можело. 

Пак фалшиви циркове преди избори. Президентът и службите… любов ли бе, да го опишеш

...

Яд ме е, че дори не се стараят да измислят нещо умно; а и самите те не са особено умни. Умно да те излъжат умни хора е едно, надиграли са те… 

… но по най-елементарен и тъп начин да те излъжат тъпи хора… 

Активното мероприятие беше не „съшито с бели конци“, а направо залепено с дъвка и плюнка.

ЦИК or treat!

Честит Хелоуин…

...

Ноември  

Ноември започна с малко понамирисване на развит соц. 

Мирише малко на… 1963 г.

Някои хора все още не могат да проумеят ето това:

Вижте какво друго е „защитавала“ Григорова и си помислете дали и вашите интереси са ѝ толкова важни

Как беше… Имам принципи, ако не ви харесват – имам и други.

Накрая дори БСП и Възраждане се разграничиха от нея. 

Защо ли? Ами защото обясни напоително в сутрешния блок какво е говн… както и да е – върнете се пак на това

Мирише малко на… 1963 г.

Родителите се страхуват да оставят децата си пред телевизора, могат случайно да попаднат на политик

...

Имахме и нещо като истински протест и бунт, но беше по повод футбол, а не живот, цени, здраве и достойнство на родината. Шефовете на БФС преминаха всякакви граници. 

Естествено, политиците веднага го използваха за политически дивиденти и се опитаха да очернят новоизбрания кмет. 

Полицаите биха, а „политиците“ казаха, че вътрешният министър е чист, но спортният трябвало да подаде оставка… (?!) И тогава ни стана ясно кой министър чий е. 

„Ако ще взривяват държавата, да излязат с депутатите и имената си да я взривят пред очите на цялата нация“

А най-смешното беше, че БАШ на същата дата, на която 30 години преди това ги величаехме като герои, част от същите „герои“ се наср… намериха насред лоша ситуация. 

Точно 30 години по-късно… феновете отново са по улиците. Отново са обединени

...

Декември 

Искам да открия декемврийския финал на този годишен обзор с това, че неграмотността е заплаха за националната сигурност, а обяснението ЗАЩО ще последва малко по-надолу. 

Повече от половината български ученици не са адекватни за решаване на ежедневни проблеми

И някак си… не сме изненадани. Неприятно ни е, но не сме изненадани.

Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) вся поредната доза паника у някои нашенци, че световният заговор на западняците, Сорос и рептилите е сменил тактиката и тоя път ни цака с фалшиви тестове, за да ни изкара децата глупави. Иначе те, както знаем, са гениичета; четат книжки, учат, не пият, не пушат, примерни са, отличници. Ама тия ги цакат с четене и математика. Вместо да ги питат за важните неща, като творчеството на Фики, с кво най върви водката, какви екстеншъни са модерни, такива работи. 

Неграмотността като заплаха за националната сигурност

...

А сега ще трябва да си отговорим и на въпроса защо неграмотността е заплаха за националната сигурност.

34 години след (уж) падането на комунистическия терористичен режим у нас, наложен с окупация и смърт на едро от ссср, ние все още не можем да махнем „паметниците“ на съветската армия и се крием зад някакви тъпи приказки за корозия, ръжда, пукнатини, ще го местим, ще го слагаме в музей, не знам какво още…

Вместо да го свалим с багер, натрошим на малки парчета и изхвърлим на бунището или на дъното на морето. Или на дъното на Дунав – нейде край Белене. Но не – трябва с „тарикатлъци“ да минем: корозия, пукнатини, глупости, извинения, номера. 

Потриваме гузно ръце и се мъчим да излъжем „другите“, другия отбор, че да го махнем, ама не демонстративно, както си му е редът, а някак изшмулено, извинително, по терлици, тайничко, да не стане нещо. 

Позорна работа. 

34 години след падането на терористичния режим. Ние не можем да се отървем от гнусните окупаторски тотеми на позора на окупацията и робството.

Да, декември мина под знака на размочването на София и – да се надяваме – България и българите. 

А, дано, мà надали. 

С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята

...

Ние искаме паметник на български герои. На Левски, на Ботев, на Раковски, на опълченците, на великите ни царе… изберете си – историята ни е богата, герои и постижения – много. 

Нито един от тези герои обаче няма паметник, който да е дори приблизително толкова голям, колкото съветските.

А пазителите на МОЧА какво против имат българските национални герои?

...

Искаше да засили влиянието си върху бившите сателити, искаше да намали територията на влияние на НАТО, искаше да заграби още от територията на Украйна и да я прибави в списъка с подчинени и поробени, искаше да спечели уважението на Запада, искаше да се прави на хибрид между Петър I и Сталин, искаше… много неща искаше.

Да прибавим и демонтажа на МОЧА към постиженията на Путин

...

Тук има кратък списък с 19 паметници и храмове, започващ с Мемориал на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк в София, Паметник-портал на 7-ми пехотен преславски полк в Шумен, Паметник на Ботев във Враца – все разрушени от руските марионетки, чийто наследници днес плачат за паметниците. Или поне за един от тях. За другите им е през… погледа. 

 

Кратък списък с паметници, разрушени от комунистите

...

След като му привършиха войничетата за еднократна употреба, оня се обърна към руските жени с повеля да почнат да му раждат по седем-осем вече. Един като се гътне – друг да го смени. 

Путин призова руските жени да имат осем или повече деца

Но също така се оказа, че и за яйца са го закъсали, та…

Русия го закъса за яйца, Путин зове руските кокошки да снасят повече

Смеете се вие, ама аз очаквам такова заглавие от сериозен тип, нещо откъм ТАСС примерно или някой български лакей. 

...

През годината имахме и едно друго „събитие“, което в този обзор го подминах, но реших, че на финала, в най-силната му част, ще си намери мястото. Помните, че през годината имаше много убийства на жени, натъпкана в багажник, едно момиче беше рязано с макетно ножче, доста насилие над жени. А и 2023 г. започна с един бивш кадър на МВР, който преби украинка и я изхвърли гола на стълбите – това съвсем в началото на годината, която си продължи с още по-ужасни престъпления спрямо жени. 

В същата година имахме и една Веждичка, която се изцепи в парламента (незнаейки, че микрофоните още работят), наричайки някои от жертвите ку*ви. Депутат, бивш министър, „елит“…

Изгониха го и от парламента, и от партията, но поведението му иде да покаже какво е отношението на хората – от най-високи до най-ниски стъпала на социалната йерархия. Отношението към 1.) жените и 2.) жертвите на насилие. 

Хората започнаха масово да си го защитават Веждичката, докато едновременно с това обиждаха жертвите на насилие през годината. Дори момичето, рязано с макетно ножче – помните – изкараха лъжкиня и… оная дума с к.

Но и всичко това си пасва идеално в „пъзела“ – неграмотността, роболепието пред „господарите“, мошеничеството на дребно, тарикатлъка като на Руди Гела и предателствата като на Зеления чорап и копейката… 

Всичко това се напасва идеално в картинката и дава отговори на въпроса защо сме където сме. И не, не е световният заговор. 

В държавата, в която обвиняват изнасилените, че са „к*рви“, си бранят паметника на насилника. Има логика…

...

И… не знам как да завърша този обзор. Няма да го завършвам оптимистично, защото нямам причина да го правя. Няма да ви пожелавам някакви страхотно позитивни неща, защото миналата и по-миналата година, като го правехме това с пожеланията, та… цъфнахме и вързахме. 

Ако искате да е по-добре, работете по въпроса, ако си ви харесва и така – карайте си го по старому. От вас си зависи, животът си е ваш, бъдещето на децата ви също от вас зависи, както искате, ако желаете омраза, мразете, ако искате любов, обичайте, ако искате копейки, знаете какво да правите, ако искате демокрация – също знаете какво да правите. 

ЧНГ!
_________________
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2431 0

Водещи новини