Честваме паметта на 14 000 невинни деца, избити от цар Ирод във Витлеем

  • 29 декември 2023 07:09

  • 1160
  • 2
Честваме паметта на 14 000 невинни деца, избити от цар Ирод във Витлеем
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За тези невинни дечица, загубили живота си заради манията на цар Ирод, ни разказва евангелист Матей. 

Когато във витлеемската пещера скромно и безшумно се родил Иисус Христос, духовният "цар юдейски", мъдреци от изток отишли в Йерусалим и разпитвали къде е този новороден юдейски цар. 

Според преданието мъдреците познавали еврейските свещени книги и знаели за очаквания Спасител. Затова, щом видели "звездата Му на изток", т.е. едно ново, непознато небесно тяло, те разбрали, че това е знак за раждането Му и тръгнали да Му се поклонят. Звездата ги водела и така стигнали до Йерусалим. Разпитвали за него, докато вестта стигнала до цар Ирод, пише БТА.

Честваме паметта на 20 хиляди мъченици, изгорени в Никомидия

Царят сериозно се притеснил, защото сметнал, че това ще е някой самозван претендент за престола му. Допитал се до учени евреи и те му казали, че според Писанията Христос трябва да се роди "във Витлеем юдейски", т.е. в земите на племето на Юда. Тогава Ирод поискал от мъдреците, щом намерят Младенеца, да му съобщят, за да отидел и той да Му се поклони. А когато те отишли във Витлеем и с любов, и с почит се поклонили на малкия Иисус, през нощта били предупредени от ангел да не се връщат при Ирод, а да си отидат по друг път. Те така и сторили. 

Но щом Ирод разбрал, че е излъган, много се разгневил и по обичая си решил да си отмъсти. Той неведнъж бил отнемал човешки животи, дори на свои синове. Затова не се поколебал да заповяда войниците му да избият всички момченца до 2-годишна възраст, за да е сигурен, че е убил и въображаемия претендент за неговия кървав престол. 

Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето необуздано властолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно господство, а на вечното спасение. 

Тези 14 000 младенци почитаме като първите мъченици заради Христос.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1160 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.29 | 08:51

1
Еврейте са най голямото ЗЛО на Планетата !!!
Балкански Цирк

2023.12.29 | 09:26

2
а ти си много изостанал с материала ...

Добави коментар

Водещи новини