Има ли решение за незаконното горене на отпадъци в София?

  • 21 декември 2023 08:57

  • 636
  • 4
Има ли решение за незаконното горене на отпадъци в София?
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Темата за мръсния въздух над София през годините върви винаги ръка за ръка с постоянните недоволства в някои от големите квартали – „Западен парк“ и „Красна поляна“. Жителите им от години се оплакват от нерегламентираното горене на отпадъци.

В кв. „Факултета“ нерегламентирано бунище притеснява живеещите наблизо. Хората се оплакаха, че се горят кабели и че замърсяването е сериозно. Те дори не са сигурни, че колите са основният проблем на столицата и искат закон за инкриминиране на отпадъците.

Опасно мръсен въздух в почти цяла България

Жителите на близките квартали казаха също, че въздухът има неприятна миризма и дори се затрудняват да дишат.

Таня Асенова от Столичния инспекторат обясни, че по всички сигнали е реагирано.

„Идваме на място, установяваме, че има изгорени отпадъци, но няма извършител. А без конкретен извършител няма как да се състави акт. Кулата върши работа и дрона, който е на Столична община, с него наблюдава такива критични места в район „Красна поляна“ и други райони, в които имаме такива проблеми, нашите екипи реагират своевременно. Колегите от мобилната ни група са направили над 450 проверки за 20 дни за горене и за други обекти, които са потенциални източници на замърсяване, като само за горене на отпадъци имаме 7 акта. Санкцията е доста голяма съгласно Закона за управление на отпадъците за физическо лице. Тя е от 5000 лв., така че на всеки, който е съставен акт - той си търпи най-малка 2000 лв.“, обясни тя.

Хората обясниха, че санкциите не помагат и трябва да се мисли в друга посока. 

Вчера официалният Европейски индекс за качеството на въздуха и гражданската платформа airbg отчетоха двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха.

Инспекторатът засилва проверките в автосервизи и строителни обекти. От Столичната община призоваваха хората да ползват градския транспорт.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
636 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.21 | 13:34

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.21 | 10:51

3
Има - мангалите от електората на сапун.
чичо

2023.12.21 | 10:14

2
решението се казва К0НЦЛАГЕР
Ку.рю

2023.12.21 | 10:05

1
нEмa a бAрате eлeкторАто бe, eй!

Добави коментар

Водещи новини