Как държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните?

  • 19 декември 2023 09:03

  • 1343
  • 4
Как държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните?
© Кадър бТВ
Слушай новината Слушай новината

Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на цена три пъти по-ниска от тази, на която хората си купуват жилища в района на имота.

Става дума за неизползван блок на Националната електрическа компания.

Търгът е проведен преди няколко седмици, а спечелилият купувач е бил единствен кандидат - без конкуренти, разказва бТВ.

От НЕК твърдят, че цената е толкова ниска, защото блокът е амортизиран и никога не е ползван.

Блокът се намира в квартал „Кайлъка“ в Плевен. Той е направен от тухла и бетон на 5 етажа, с  60 апартамента и 18 гаража и е строен преди 20 години. В него е трябвало да живеят наши и руски специалисти за обслужване на бъдещата атомна електроцентрала Белене. Ядрената централа така и не заработва и едва тази година, през ноември, собственикът на блока - Националната електрическа компания - продава сградата на търг.

„На годишна база за тази сграда за охрана, застраховки, за амортизации, местни данъци и такси, са около 100 000 лева, т.е. за актив, който всъщност не ни носи никакви ползи. Факт е, че 20 години не сме я ползвали, факт е, че се взе в крайна сметка това решение на парламента за прекратяване на проекта "Белене"“, каза изпълнителният директор на НЕК Марин Димитров.

Търгът за продажба на сградата е обявен на публична платформа и местен сайт в интернет. Началната цена е малко над 2 478 000 лева. Стъпката за наддаване е 5%. Явява се само един кандидат - голяма местна фирма за производство на дограми. Тя наддава само веднъж и печели жилищния блок за 2 602 299 лв. При обща разгърната площ от малко над 5800 квадрата това прави около 227 евро на квадратен метър. За сравнение, според брокер от Плевен, средната цена за апартаменти в този и съседните му квартали е почти пет пъти повече - 1000 евро на квадрат.

„За да е перфектно жилището – се търгуват средно около 1300-1500 евро, но в повечето случаи за около 1000 евро на квадрат се купуват жилища, които имат своите леки дребни забележки и новият собственик ще трябва да ремонтира. Има достатъчно купувачи на пазара, които са поне два пъти повече от продавачите“, каза брокерът Кристиян Цветанов.

Предвид някои пукнатини и други поражения по фасадата на блока на НЕК, той ще се нуждае от ремонт, казаха за бТВ строители. Това според тях би свалило цената на около 800 евро на квадрат - т.е. три и половина пъти над цената, на която Националната електрическа компания е продала имота.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1343 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.19 | 10:39

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
БАЛГАРАКА Е КО ПЕЛЕ ИЗРОД

2023.12.19 | 09:50

3
У РАДОМИР БЛОКОВЕТЕ НА МОГИЛАТА НАРОЧНО СЕДЯТ 20 ГОДИНИ ОГЛОЗГАНИ ДО ПАНЕЛ, НО НЕМА ДА СЕ ПРОДАДАТ НА МЕСТНИТЕ НА ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ ИЛИ ДА СИ ГИ СТЕГНАТ САМО ОТ БЪЛГАРСКА ИЗРОДЩИНА! САМО СЕКИРАТА В ЧЕРЕПИТЕ ПУМИЯРСКИ ДО ДРЪЖКАТА!
КАКТО БЪЛГАРСКИТЕ С ВИНЕ

2023.12.19 | 09:47

2
ПРОДАДОХА ОБЩЕЖИТИЕТО НА АП ЗЕМЛЯНЕ. СМЕНИХА МУ ДОГРАМИТЕ, ИЗОЛАЦИЯ И НА ТЕЗГЯХА С НОВИ ЦЕНИ. МАЙКА ВИ ДА ЕВА И ГАДНИ БЪГАРСКИ ИЗРОДИ! САМО С М Ъ Р Т !

2023.12.19 | 09:27

1
Някой правилен 'инвеститор' се е облажил.

Добави коментар

Водещи новини