Психиатърът д-р Веселин Герев: Над 90% от хората, които търсят помощ по празниците, са чисти измамници

  • 18 декември 2023 13:37

  • 8116
  • 3
Психиатърът д-р Веселин Герев: Над 90% от хората, които търсят помощ по празниците, са чисти измамници
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Над 90% от хората, които търсят помощ по празниците, са чисти измамници. Това заяви пред „Марица“ психиатърът д-р Веселин Герев.

По думите му, възползващите се от доверието на останалите са изключително добри психолози и манипулатори.

„Обикновено поставят по един и същи начин някакъв драматичен въпрос и винаги притискат хората, които трябва да им помогнат, с това, че състоянието им е спешно, животозастрашаващо, като на базата на това ги експлоатират, за да могат да получат финансови облаги, които след това използват за различни нужди. Знам дори за хора, които теглят кредити, продават си имуществото, за да могат да помогнат на „страдащите“, твърди д-р Герев.

Той подчерта, че при тези празнични кампании човек трябва да се ръководи от разума. „Внушаването за спешна нужда от помощ кара човек да действа импулсивно, без много-много да се замисля. Но като се разчетат детайлите, след това се оказва, че нито е имало спешност, нито е имало заболяване, нито е имало проблем“, посочи психиатърът.

Опитите за телефонни измами са зачестили изключително много

Той препоръча хората да помагат на някого, когото наистина познават. „И ако знае от първо лице, че има нужда, то е най-добре да му се помага директно, а не през различни организации, които са другите крадци“, съветва д-р Герев.

По думите му, в обществото се наблюдава следната тенденция - хората с възможности не даряват, но пък по-бедните - да, и то редовно. „Подсъзнателната психологична мисъл, която обяснява това, е „не знам утре аз колко ще изпадна“. Това е като при телефонните измамници - хващат те  в момента на празника, създават емоции и просто яздят тази вълна. Затова бих посъветвал хората, на които им искат средства по празника, да бъдат доста предпазливи, защото може да се окаже, че не помагат на нуждаещи се, а просто финансират приумиците на измамници“, подчерта д-р Герев.

И напомня, че нуждаещите се от лечение, ако нямат здравни осигуровки, могат да сключат договор, че ще ги плащат разсрочено на вноски за две години напред. 

В годините психиатърът все повече се убеждава, че повечето дарителски кампании са форма на кражба. „Ако има нуждаещи се, те са до 10%, не повече. Всичко останало е абсолютно измама“, категоричен е той.

По думите му, подобни сценарии с дарителски кампании ще се използват масово по време на празници. „Ще се тръгне на голям урожай, внимавайте!“, предупреждава психиатърът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
8116 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.18 | 17:35

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
съни

2023.12.18 | 15:39

2
не всички простако пожелавам ти и ти да станеш инвалид,гнусен без сърдечен дано Господ да те накаже.
Анонимен

2023.12.18 | 14:13

1
Търсят ли оправдание и помощ има нещо гнило.

Добави коментар

Водещи новини