Президентът Радев ще участва в откриването на газовата връзка между България и Сърбия

  • 09 декември 2023 12:43

  • 1102
  • 6
Президентът Радев ще участва в откриването на газовата връзка между България и Сърбия
© Фейсбук

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш утре. Радев ще бъде на работно посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега Александър Вучич, съобщиха от прессекретариата на президента. 

В събитието ще участват президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Преди това държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще има двустранна среща с президента Александър Вучич.

В началото на февруари тази година президентите на България и Сърбия поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които 62 км са на българска територия. 

Енергийният министър на Сърбия провери изграждането на газовата връзка с България

В петък министър-председателят Николай Денков, министърът на енергетиката Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов инспектираха съоръженията по междусистемната газова връзка България-Сърбия на газоизмервателна станция "Калотина". Акад. Денков заяви, че интерконекторът дава възможност, ако настъпи криза, България да получи природен газ от западна посока, като, по думите му, това осигурява разнообразие и възможности.

Това, което прави интерконекторът България-Сърбия, е основно да помогне на Сърбия да се чувства спокойна, че ако стане нещо по отношение на "Южен поток", тя има алтернатива, добави премиерът.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1102 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
М.иванов

2023.12.10 | 08:04

6
мръсна кремълка гад
Кочо

2023.12.09 | 14:30

5
На тоя никаквец каква е заслугата че той трябва да присъства?

2023.12.09 | 13:52

4
После не рекламира Лукоил.
Ф 16ТИ

2023.12.09 | 13:35

3
Бе Радев ще литнем ли най-сетне нанякъде ?И накъде?Българите не са ти опитни зайчета ,за да ги връткаш насам-натам!Гладувахме ,мизерувахме и бяхме заблуждавани ,че така иска Европа,за да гушкате огромните проценти от парите и !До кога ще кръжим на едно място!

2023.12.09 | 13:30

1
руска плюнка

Добави коментар

Водещи новини